Βελτιωμένη παρουσιάζεται η θέση του Πανεπιστημίου Αθηνών σε μία ακόμη διεθνή αξιολόγηση πανεπιστημίων για το 2018. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στη θέση 286 μεταξύ των 1250 πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στην κατάταξη από τον ειδησεογραφικό οργανισμό US News.  Μάλιστα σε σχέση με την περσινή κατάταξη το ΕΚΠΑ βελτίωσε τη θέση του στην κατάταξη κατά 5 θέσεις, ενώ μεταξύ των 8 ελληνικών ΑΕΙ που περιλαμβάνονται στην κατάταξη, το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Ειδικότερα, η τελική συνολική κατάταξη των 1250 καλύτερων πανεπιστημίων, που συμπεριλαμβάνει η κατάταξη του US News καλύπτει ένα εύρος 60 χωρών.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚΠΑ, το πρώτο βήμα για την παραγωγή αυτών των κατατάξεων, οι οποίες τροφοδοτούνται από την εταιρεία Thomson Reuters (InCitesTM research analytics solutions), περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας πρώτης ομάδας των καλύτερων  πανεπιστημίων, τα οποία χρησιμοποιούνται σε μια δεύτερη φάση για την κατάταξη των 1250 κορυφαίων.

Για να συμπεριληφθεί ένα Πανεπιστήμιο στα 1250, θα πρέπει  πρώτα να είναι μεταξύ των κορυφαίων 250 πανεπιστημίων στα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας φήμης της Thomson Reuters. Στη συνέχεια, ένα ίδρυμα πρέπει να είναι μεταξύ εκείνων που είχε τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσιεύσεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών και τα άρθρα αυτά να αναφέρονται ή να αναπαράγονται από τα κορυφαία 200 της προαναφερθείσας έρευνας φήμης.

Το «U.S. News & World Report» για την αξιολόγηση των 1.250 κορυφαίων ΑΕΙ χρησιμοποιεί τα εξής 13 κριτήρια, με βαρύτητα που ποικίλλει:

1.   Παγκόσμια Ερευνητική Φήμη (12.5%)

2.   Περιφερειακή Ερευνητική Φήμη (12.5%)

3.   Δημοσιεύσεις(10%)

4.   Συγγράμματα  (2.5%)

5.   Συνέδρια (2.5%)

6.   Σταθμισμένη επίδραση των ετεροαναφορών (10%)

7.   Σύνολο αναφορών (7.5%)

8.   Αριθμός δημοσιεύσεων που βρίσκονται μεταξύ των 10% περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσεων (12.5%)

9.   Ποσοστό του συνόλου των δημοσιεύσεων που βρίσκονται μεταξύ των 10% περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσεων (10%)

10.  Διεθνείς Συνεργασίες (5%)

11.  Ποσοστό δημοσιεύσεων με διεθνή συνεργασία επί του συνόλου των δημοσιεύσεων (5%)

12.  Αριθμός άρθρων με μεγάλο αριθμό αναφορών που βρίσκονται στο top 1%  (5%)

13.  Ποσοστό του συνόλου των δημοσιεύσεων που βρίσκονται μεταξύ των 1% των άρθρων με τις περισσότερες αναφορές (5%)

Πίνακας 1: Θέση και Επίδοση των οκτώ (8) Ελληνικών Πανεπιστημίων που βρίσκονταν στον πίνακα των 1250  καλύτερων Πανεπιστημίων του κόσμου σύμφωνα με τον Πίνακα Κατάταξης  US News – Best Global University Rankings (2018)


Πηγή: US News – Best Global University Rankings https://www.usnews.com/education/best-global-universities/greece

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών κατέχει τη θέση 129 μεταξύ των 514 ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που συμπεριλήφθηκαν στην αξιολόγηση.

Πίνακας 2: Η θέση του ΕΚΠΑ στον Πίνακα Κατάταξης US News – Best Global University Rankings


Πηγή: US News – Best Global University Rankings http://www.usnews.com/education/best-global-universities/search?region=&country=greece&subject=&name=

Το  Πανεπιστήμιο Αθηνών εμφανίζεται σε υψηλές θέσεις παγκοσμίως  σε διάφορα επιμέρους επιστημονικά πεδία και αντικείμενα:

–         Στην Φαρμακολογία και Τοξικολογία στην θέση 118

–         Στην Ανοσολογία στη θέση 120

–         Στις Φυσικές Επιστήμες στη θέση 159

–         Στην Κλινική Ιατρική στη θέση 179

–         Στις Κοινωνικές Επιστήμες και Δημόσια Υγεία στη θέση 195

–         Στη Βιολογία και Βιοχημεία στη θέση 383

–         Στη Μηχανική στη θέση 425

–         Στη Χημεία στη θέση 529

Τέλος, στο κριτήριο που αφορά στον αριθμό των επιστημονικών άρθρων που βρίσκονται στο top 1%  των άρθρων με τις περισσότερες αναφορές από άλλους επιστήμονες ανά τον κόσμο, όπου το ΕΚΠΑ καταλαμβάνει την 167η θέση παγκοσμίως.

Πίνακας 3: Η θέση – επίδοση του ΕΚΠΑ με βάση τους δεκατρείς (13) δείκτες  του πίνακα Κατάταξης US News – Best Global University Rankings


Πηγή: US News – Best Global University Rankings http://www.usnews.com/education/best-global-universities/national-and-kapodistrian-university-of-athens-504988

http://www.kathimerini.gr/954905/gallery/epikairothta/ellada/to-panepist…

Spread the love