Τα στατιστικά στοιχεία κλιμάκωσης που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για μεγάλη πτώση στις οικονομικές σχολές του 5ου Επιστημονικού Πεδίου.
Ξεκαθαρίζει πλέον το τοπίο σε ό,τι αφορά το πώς θα κυμανθούν οι βάσεις των σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία κλιμάκωσης των μορίων που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για μεγάλη πτώση των βάσεων στις οικονομικές σχολές του 5ου Επιστημονικού Πεδίου.
Είδος προς εξαφάνιση είναι οι αριστούχοι στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο καθώς από τους συνολικά 20.299 υποψηφίους του τομέα Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής κανένας δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα… απόλυτα μόρια (19.500-20.000 μόρια). Ενώ μόλις το 0,04%, δηλαδή μόνο 9 μαθητές πανελλαδικά, έπιασαν 19.000-19.500 μόρια, γεγονός που τους δίνει το πλεονέκτημα επιλογής της σχολής προτίμησής τους. Την ίδια στιγμή, οι μισοί υποψήφιοι βρίσκονται κάτω από τη βάση: το ποσοστό των μαθητών που έφτασε φέτος μέχρι τα 7.000 μόρια είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2016. Πιο συγκεκριμένα, έως 7.000 μόρια συγκέντρωσε το 27,82% των υποψηφίων έναντι 23,80% πέρυσι.
Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο εκπαιδευτικός αναλυτής και διευθυντής των φροντιστηρίων Ομόκεντρο και Ανθρωπιστικών Σπουδών Αντώνης Φλωρόπουλος, η μεγαλύτερη μάζα υποψηφίων στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο συγκέντρωσε 10.000-14.000 μόρια. «Βέβαιο είναι ότι ένας υποψήφιος που κατάφερε να συγκεντρώσει 13.000-14.000 μόρια θα δει τα αποτελέσματα των βάσεων τον προσεχή Αύγουστο με χαμόγελο. Οι εκτιμήσεις που έχουμε κάνει το προηγούμενο διάστημα με τα νέα στοιχεία του υπουργείου φαίνεται να επαληθεύονται. Είναι χαρακτηριστικό πως στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο η πτώση θα είναι πολύ ισχυρή, μικρότερη δε στα περιζήτητα τμήματα και σαφώς μεγαλύτερη στις υπόλοιπες σχολές κυρίως της περιφέρειας».
ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ. Στην κατεύθυνση των θετικών σπουδών, οι αριστούχοι αντιπροσωπεύουν ποσοστό 4,22%. Στη μεσαία κλίμακα, όπως τονίζει ο Αντώνης Φλωρόπουλος, όπου θα συναντήσουμε και τις σημαντικότερες σχολές των ΑΕΙ, έχουμε περίπου το 22% των υποψηφίων με βαθμολογίες από 14.000 ώς 17.000 μόρια. «Η πλειοψηφία, δε, συγκεντρώνει 10.000-14.000, ποσοστό περίπου 35%. Γι’ αυτό μπορούμε να μιλάμε για σημαντική πτώση στο 2ο Πεδίο Θετικών Σπουδών».
Ωστόσο, οριακή θα είναι, όπως υπολογίζεται, η πτώση στις ιατρικές σχολές της χώρας. Σημειώνεται πως οι φετινοί υποψήφιοι των θετικών σπουδών με κατεύθυνση τις Επιστήμες Υγείας έφτασαν τους 15.990, τη στιγμή που πέρυσι δεν ξεπέρασαν τους 13.812. Αυτή τη χρονιά το ποσοστό των αριστούχων είναι 8,07%, σαφώς μειωμένο σε σχέση με πέρυσι. «Θα πρέπει να τονιστεί πως στο πεδίο αυτό συγκεντρώνεται το μικρότερο ποσοστό υποψηφίων με βαθμολογίες κάτω από τη βάση. Πάντως, όσοι συγκέντρωσαν κάτω από 16.000 μόρια, η αλήθεια είναι πως δεν έχουν πολλές πιθανότητες να εισαχθούν σε υψηλόβαθμα τμήματα, όπως είναι αυτά της Βιολογίας ή της Φαρμακευτικής, που απαιτούν βαθμολογίες πάνω από 18.000 μόρια. Εκτιμούμε πως στον τομέα υγείας η πτώση δε θα είναι μεγαλύτερη από 100-150 μόρια» σημειώνει ο Φλωρόπουλος.
ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ. Στην ομάδα των ανθρωπιστικών σπουδών οι αριστούχοι είναι επίσης λιγοστοί, αφού μαθητές με βαθμολογίες πάνω από 18.000 μόρια είναι μόνο το 3,71%. «Από 14.000 έως 17.000 μόρια, δηλαδή περίπου 25% των υποψηφίων είναι το ποσοστό που θα διεκδικήσει ένα εισιτήριο κυρίως για τις σχολές φιλολογίας της περιφέρειας. Το ποσοστό των υποψηφίων που δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει ακόμη και τη βάση είναι υψηλό, περίπου 35%, και είναι πλέον δύσκολο έως αδύνατο να εξασφαλίσει την είσοδο σε κάποιο ΑΕΙ».
Είναι χαρακτηριστικό πως φέτος οι μαθητές οι οποίοι δεν έγραψαν καλά και συγκέντρωσαν έως 7.000 μόρια αντιπροσωπεύουν το 17,96%. Τα στοιχεία αυτά, πάντως, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι φέτος σχεδόν 200 υποψήφιοι περισσότεροι από πέρυσι συγκέντρωσαν μόρια πάνω από 17.500 κάνουν τους αναλυτές να μιλούν για αυξομειώσεις των βάσεων, μπορεί και μικρή άνοδο στις περιζήτητες σχολές, που δεν είναι άλλες από τις νομικές αλλά και τα τμήματα ψυχολογίας. «Πάντως, στο 4ο Πεδίο Επιστημών Εκπαίδευσης – τα παιδαγωγικό τμήματα – οι βαθμολογίες και τα στατιστικά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα μόρια που απαιτούνται για την εισαγωγή θα είναι πολύ περισσότερα από πέρυσι».
ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ. Θα πρέπει, ωστόσο, να διευκρινιστεί πως οι παράγοντες που καθορίζουν την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν αφορούν μόνο τα στατιστικά στοιχεία κλιμάκωσης μορίων. Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές εκπαίδευσης, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες, όπως είναι οι προτιμήσεις των υποψηφίων αλλά και η μείωση των προσφερόμενων θέσεων στα ΑΕΙ. Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά κλιμάκωσης των μορίων για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, στους δύο τομείς με τη μεγαλύτερη συμμετοχή μαθητών, το ποσοστό όσων συγκέντρωσαν λιγότερα από 10.000 μόρια είναι μεγάλο. Είναι ενδεικτικό πως στην ειδικότητα υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών του τομέα Διοίκησης και Οικονομίας από τους 1.627 υποψηφίους οι 984 δεν κατάφεραν να πιάσουν πάνω από 10.000 μόρια.
ΤΑ ΝΕΑ – Εύη Σαλτού