Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη συμμετοχή πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων Πανεπιστημίων από την Ελλάδα και την Κύπρο θα πραγματοποιηθεί το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας», που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών και το Rio De Janeiro University – Instituto de Letras. Το πρόγραμμα, που φέτος θα έχει ειδικότερο τίτλο «Η γλώσσα του “άλλου” – Η ηθική της ετερότητας» θα διεξαχθεί από 8 έως 15 Ιουλίου στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, με τη συμμετοχή 70 φοιτητών και 40 καθηγητών από ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια (Harvard, Stanford κ.ά.). Το «παρών» θα δώσουν αντιπροσωπείες από την Αμερική, με κυρίαρχη την ομάδα του Euro-American Women’s Council, την Αυστραλία και την Ευρώπη. Υψηλοί και οι προσκεκλημένοι από τη Βραζιλία, με επικεφαλής την καθηγήτρια Fernanda Lemos De Lima. Πιθανότατα το 5ο ΔΘΠ θα τιμήσει με την παρουσία του και ο Αρχιεπίσκοπος Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ενώ πλήθος δημοσιογράφων από εγχώρια και διεθνή μέσα πρόκειται να παρακολουθήσει τη σημαντική αυτή διοργάνωση.

Σε χαιρετισμό του, που δημοσιεύεται στο έντυπο πρόγραμμα της διοργάνωσης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης αναφέρει ότι πρόκειται για μια ακαδημαϊκή δράση πολύ υψηλών προδιαγραφών, η οποία διακρίνεται για την άρτια διοργάνωσή της, τις διεθνείς συνεργασίες και συνέργειες, την εξωστρέφεια, αλλά και για το γεγονός ότι αναδεικνύει πρωτότυπα και νεωτερικά ζητήματα. Επίσης, συγχαίρει τους έμψυχους συντελεστές του προγράμματος και εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε αυτή τη δράση, καθώς και τη βεβαιότητα για την επιτυχία και της πέμπτης διοργάνωσης.

Το πρόγραμμα, το οποίο διευθύνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, θα τιμήσουν με την παρουσία τους από πλευράς Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οι αντιπρυτάνεις Μηνάς Πασχόπουλος και Σταύρος Νικολόπουλος, καθώς και πολλά μέλη ΔΕΠ. Θα συμμετάσχουν επίσης η πρύτανις του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη, η πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου Ισμήνη Κριάρη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστας Γουλιάμος και η αντιπρύτανις του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Ζωή Γαβριηλίδου. Οι πρυτάνεις θα συμμετάσχουν σε στρογγυλή τράπεζα, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 9.30 το πρωί στην Πινακοθήκη Κυκλάδων και θα αναπτύξουν το θέμα της ετερότητας στο σύγχρονο Πανεπιστήμιο, με συντονίστρια την κ. Τσιτσανούδη-Μαλλίδη. Στις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, με τίτλο Από τη βιομηχανική επανάσταση στην τεχνολογική – Στον αστερισμό ενός αβέβαιου μέλλοντος που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gutenberg. Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι Γιώργος Μαραγκός, δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β΄ και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Νίκος Λειβαδάρας. Στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου θα παρουσιαστεί και το βιβλίο των Μίκη Θεοδωράκη και Κώστα Γουλιάμου Στη διαλεκτική της αρμονίας.

Σπουδαίοι καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι, όπως ο Γιώργος Κιμούλης, ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης, οι δημοσιογράφοι Μαρία Δεναξά από το Παρίσι, Μάγια Τσόκλη, Ειρήνη Γιανναρά, Τέτα Βαρλάμη κ.ά. έχουν αναλάβει να παρουσιάσουν σημαντικά θέματα στους φοιτητές, οι οποίοι έχουν επιλεγεί με πολύ αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια. Θα αναλυθούν θέματα όπως: «Γλώσσα και ετερότητα», «Η πολιτική της ετερότητας», «Η κατασκευή του άλλου μέσα από τη γλώσσα», «Ο διχοτομικός και ρατσιστικός λόγος στα σύγχρονα ΜΜΕ», «Οι γλωσσικοί κώδικες των κοινωνικών ομάδων του “περιθωρίου”», «Η εγγραφή του “άλλου” μέσα από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση» κ.ά.

Για τρίτη χρονιά θα συμμετέχει στο πρόγραμμα ο καθηγητής του Harvard Νικόλας Πρεβελάκης, ενώ φέτος θα μιλήσει και η οικονομολόγος Έλενα Παναρίτη, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Stanford.

Επιπλέον, ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων έχει ετοιμαστεί από την πλευρά της Σύρου, προκειμένου να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες τη φυσιογνωμία και την παράδοση του νησιού. Υπεύθυνη πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι η διευθύντρια της εφημερίδας Κοινή Γνώμη Τέτα Βαρλάμη, ενώ χρέη ειδικού συμβούλου του προγράμματος έχει αναλάβει ο εκδότης Γιάννης Μαμάης από τις εκδόσεις Gutenberg. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ και το Κανάλι της Βουλής, ενώ πολύ σημαντικά μέσα, όπως το CNN Greece, έχουν δημοσιεύσει αφιερώματα για το πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου. Το 5ο ΔΘΠ υποστηρίζουν ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης και η Ιερά Μητρόπολις Σύρου και προσωπικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κύριος Δωρόθεος Β΄, ο οποίος και θα τιμηθεί από το πρόγραμμα μαζί με την ιδρύτρια και πρόεδρο του Ευρω-Αμερικανικού Συμβουλίου Γυναικών Λούλη Λόη-Αλαφογιάννη.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία της ακαδημαϊκής διευθύντριας του προγράμματος, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου θα τελεστεί τρισάγιο στη μνήμη του Γιάννη Βαμβακάρη, αριστούχου φοιτητή του περυσινού Θερινού Πανεπιστημίου, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε εργατικό ατύχημα. Άλλωστε, το 5ο ΔΘΠ είναι αφιερωμένο στη μνήμη του.

Πληροφορίες: Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας, επιστημονικώς υπεύθυνη έργου (nitsi@uoi.gr και στην ιστοσελίδα summerschool.ac.uoi.gr).

Πρόσκληση 5ου Θερινού Πανεπιστημίου

ΠΗΓΗ: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Spread the love