Σε εφαρμογή έχουμε από φέτος τις αλλαγές στα Γυμνάσια που έχουν ως αποτέλεσμα την παράταση του σχολικού έτους μέχρι και τις 31/5. Οι μαθητές των Γυμνασίων θα έχουν άλλες 40 μέρες μαθημάτων περίπου μετά τις διακοπές του Πάσχα σε αντίθεση με τους μαθητές των Λυκείων που τα μαθήματα θα λήξουν στις 9 του Μάη λόγω των ενδοσχολικών εξετάσεων.

Οι εξετάσεις για τους μαθητές των Γυμνασίων θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 8 του ίδιου μήνα.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 12 Ιουνίου.Οι παραπεμπόμενοι μαθητές θα παρακολουθήσουν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για κάθε μάθημα των Ομάδων Α’ και Β’ στο οποίο έχουν παραπεμφθεί το διάστημα 13-23 Ιουνίου και θα δώσουν εκ νέου εξετάσεις 26 και 27 Ιουνίου.

Ο νέος τρόπος προαγωγής και απόρριψης των μαθητών στο Γυμνάσιο

Ως γνωστόν από φέτος η διδασκαλία των μαθημάτων διεξάγεται σε δύο διδακτικές περιόδους που ονομάζονται τετράμηνα. Η πρώτη περίοδος (1ο τετράμηνο) διαρκεί από 11 Σεπτεμβρίου έως 20 Ιανουαρίου και η δεύτερη περίοδος (2ο τετράμηνο) από 21 Ιανουαρίου έως 31 Μαΐου

1. Στα μαθήματα της πρώτης ομάδας μαθημάτων ( Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (Γλωσσική Διδασκαλία και Νεοελληνική Λογοτεχνία), – Μαθηματικά – Φυσική –  Ιστορία) βαθμός ετήσιας επίδοσης των μαθητών είναι το ένα τρίτο του αθροίσματος των βαθμών του πρώτου τετραμήνου, του δεύτερου τετραμήνου και της γραπτής ανακεφαλαιωτικής εξέτασης.

2. Στα μαθήματα της δεύτερης ομάδας (Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, Αρχαία Ελληνικά Κείμενα από Μετάφραση) – Χημεία –  Βιολογία – Γεωλογία/Γεωγραφία – Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή – Θρησκευτικά – Αγγλικά – Δεύτερη ξένη γλώσσα -Οικιακή Οικονομία) και της τρίτης ομάδας (Τεχνολογία – Πληροφορική –  Μουσική/ Καλλιτεχνικά – Φυσική Αγωγή) βαθμός ετήσιας επίδοσης των μαθητών είναι ο μέσος όρος των βαθμών του πρώτου τετραμήνου και του δεύτερου τετραμήνου.

3. Αν σε ένα μάθημα για κάποιο λόγο λείπει ο βαθμός του ενός από τα δύο τετράμηνα, ως βαθμός επίδοσης για αυτό το τετράμηνο θεωρείται ο βαθμός του άλλου τετραμήνου. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν κατατεθεί βαθμολογία ενός μαθήματος σε κανένα τετράμηνο και εφόσον η φοίτηση του μαθητή κριθεί επαρκής, ο Διευθυντής του σχολείου συγκροτεί διμελή επιτροπή εκπαιδευτικών του σχολείου που έχουν σε πρώτη ή σε δεύτερη ανάθεση το εξεταζόμενο μάθημα, η οποία διενεργεί ειδική προφορική εξέταση στην ύλη του Β΄ τετραμήνου το αργότερο την επομένη ημέρα από τη λήξη των μαθημάτων του Β΄ τετραμήνου. Η βαθμολογία αυτής της εξέτασης αποτελεί τον βαθμό επίδοσης για κάθε τετράμηνο.

4. α. Ο μαθητής κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης, i) όταν έχει σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10), ή ii) όταν έχει γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δεκατρία (13). β. Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, ο μαθητής παραπέμπεται σε επαναληπτική εξέταση στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από δέκα (10). γ. Για τα μαθήματα της πρώτης ομάδας (Ομάδα Α’) οι επαναληπτικές εξετάσεις είναι προφορικές και γραπτές. Η προφορική εξέταση προηγείται της γραπτής. Για τα μαθήματα της δεύτερης και της τρίτης ομάδας οι επαναληπτικές εξετάσεις είναι προφορικές. δ. Αν και μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις μαθητής της Α’ και Β’ τάξης δεν κριθεί άξιος προαγωγής, τότε επαναλαμβάνει την τάξη. ε. Αν και μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις μαθητής της Γ’ τάξης δεν κριθεί άξιος απόλυσης, τότε δύναται να προσέλθει σε επαναληπτικές εξετάσεις πριν από την έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο (τρίτη εξεταστική περίοδος), στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από δέκα (10) καθώς και σε εξετάσεις επόμενου/νων σχολικού/κών έτους/ετών τον Ιούνιο (πρώτη και δεύτερη εξεταστική περίοδος) και τον Σεπτέμβριο (τρίτη εξεταστική περίοδος), στην ύλη στην οποία εξετάζονται κατά το έτος της εξέτασης και οι μαθητές της Γ’ τάξης.

Οι επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου διεξάγονται με τον τρόπο και τη διαδικασία των επαναληπτικών εξετάσεων του Ιουνίου.

Ο νέος τρόπος της διεξαγωγής των γραπτών προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων

Το πρόγραμμα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων των μαθημάτων ορίζεται τρεις (3) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων.

Ως εξεταστέα ύλη ορίζονται τα δύο τρίτα (2/3) της διδαχθείσας. Σε κάθε περίπτωση η εξεταστέα ύλη δεν μπορεί να είναι λιγότερη από το μισό της διδακτέας.

Δυο εβδομάδες μετά τις διακοπές του Πάσχα λήξη μαθημάτων στα Λύκεια

Αρκετά νωρίς θα ολοκληρωθούν τα μαθήματα στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια. Η έναρξη των ενδοσχολικών και απολυτηρίων εξετάσεων στις 11 του Μάη έχει ως αποτέλεσμα τα μαθήματα να ολοκληρωθούν στις 9 του ίδιου μήνα, δυο περίπου εβδομάδες μετά το τέλος των διακοπών του Πάσχα. Σημειώνουμε ότι πέρσι τα μαθήματα έληξαν στις 11 του Μάη. Οι ενδοσχολικές εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 26/5 για την τελευταία τάξη Λυκείων και ΕΠΑΛ και στις 2 Ιουνίου για Α και Β Λυκείου. Η 6η Ιουνίου θα είναι η μέρα έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων για τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και η 7η Ιουνίου, για τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ). Ειδικότερα, για τα ΓΕΛ, οι πανελλαδικές θα διαρκέσουν από τις 7 έως και τις 19 Ιουνίου, ενώ για τα ΕΠΑΛ, από τις 6 έως τις 21 Ιουνίου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, τα αποτελέσματα (βαθμολογία) θα ανακοινωθούν στις 29 Ιουνίου. Εξάλλου, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διεξαχθούν μεταξύ 22 και 30 Ιουνίου, ενώ οι πρακτικές δοκιμασίες, μεταξύ 20 και 30 Ιουνίου. Όπως ήταν ήδη γνωστό, πριν τις Πανελλαδικές, θα διεξαχθούν οι απολυτήριες εξετάσεις.

 

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ – Χρήστος Κάτσικας

http://www.efsyn.gr/arthro/pote-kleinoyn-ta-gymnasia-pote-xekinoyn-exeta…

Spread the love