Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 4-10-2018

Αριθμ. Δ.Τ.: 006

Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών

Η 5η Οκτωβρίου καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών και σήμερα πλέον γιορτάζεται επίσημα σε πάνω από 100 χώρες σε όλο τον Κόσμο. Φέτος επιπλέον σηματοδοτεί την 70ή επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (1948), η οποία αναγνωρίζει την εκπαίδευση ως βασικό θεμελιώδες δικαίωμα και καθιερώνει το δικαίωμα ελεύθερης και ισότιμης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, για όλα τα παιδιά.

Το φετινό θέμα της επετείου είναι: «το δικαίωμα στην εκπαίδευση σημαίνει το δικαίωμα σε έναν καταρτισμένο δάσκαλο» (“The right to education means the right to a qualified teacher”) και έχει επιλεχτεί για να υπενθυμίσει στην παγκόσμια κοινότητα ότι το δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς το δικαίωμα στους εκπαιδευμένους να έχουν καταρτισμένους δασκάλους. Επιπλέον η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να ενδυναμωθούν ως ένα κρίσιμο βήμα προς την κατεύθυνση της ποιότητας της εκπαίδευσης και τις βιώσιμες κοινωνίες.

Να τονίσουμε ότι ο σωστός εκπαιδευτικός μπορεί να εμπνεύσει ελπίδα, να εξάψει τη φαντασία και να ενσταλάξει την αγάπη της μάθησης. Καθώς οι εκπαιδευτικοί θέτουν τα θεμέλια της γνώσης και της εκπαίδευσης στην ζωή κάθε παιδιού, αξίζουν τον σεβασμό και την αγάπη όλων. Αυτοί είναι που αισθάνονται εξαιρετικά περήφανοι για τα επιτεύγματα και τη σταδιοδρομία των μαθητών τους με τις άοκνες προσπάθειες προσφέροντας ανιδιοτελώς όλη την αγάπη τους.

Με αυτή την υπέροχη σκέψη, καλούμε τους εκπαιδευτικούς να «γιορτάσουν» την Παγκόσμια Ημέρα τους.

Χρόνια πολλά σε όλους τους εκπαιδευτικούς !

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Πηγή: Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.-Χιονάς Παπαδόπουλος

http://www.oltee.gr/?p=8639

Spread the love