Τέσσερα χρόνια Γυμνάσιο και δύο Λύκειο

Τέσσερα χρόνια Γυμνάσιο και δύο Λύκειο πρότεινε ο Αντώνης Λιάκος, πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία.

Τα σχέδια για σαρωτικές αλλαγές στη δομή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που περιλαμβάνουν τετραετές Γυμνάσιο, διετές Λύκειο και λυκειοποίηση τμήματος των ΙΕΚ, κατέθεσαν ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου Αντώνης Λιάκος σε ημερίδα για την τεχνική εκπαίδευση.

Απ’ όσα είπαν προκύπτει ότι η κυβέρνηση και η Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου επεξεργάζονται σχέδια για τουλάχιστον πέντε σοβαρές αλλαγές στη δομή του Γυμνασίου και του Λυκείου, στο εξεταστικό σύστημα και στους εκπαιδευτικούς. Η πλέον σημαντική εξ αυτών περιγράφηκε από τον Αντώνη Λιάκο στη διάρκεια της ημερίδας το περασμένο Σάββατο, όσο και σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Αυγή».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία εξέφρασε τη σκέψη (προς το παρόν μίλησε για σενάριο και υπόθεση εργασίας) ότι θα μπορούσε να βελτιωθεί το Λύκειο μέσα από ένα νέο δομικό σύστημα που θα περιλαμβάνει τέσσερα χρόνια Γυμνάσιο και δύο Λύκειο, ώστε να παράγει ένα αξιόπιστο δίπλωμα.

Επίσης, αναφερόμενος στο Εξεταστικό, άφησε να εννοηθεί ότι το υπάρχον σύστημα, τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο, δεν πρόκειται να ανατραπεί καθώς είναι αντικειμενικό και αμερόληπτο. Ωστόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο της ελεύθερης πρόσβασης σε τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπου οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGSΣΧΟΛΕΙΟ

Κάντε Like το newsbeast.gr
13
3σχόλια
αναγνωστών
Προσθέστε το σχόλιό σας χωρίς εγγραφή ή
Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας.
avatarέξω οι ντόπιοι ΧΘΕΣ, 11:55
Και μετά κατευθείαν υπουργιλίκι.
ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ10
avatarNelly’s ΧΘΕΣ, 10:34
“Ωστόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο της ελεύθερης πρόσβασης σε τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπου οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις”: Είχα πάει στο Αργοστόλι, στην Κεφαλλονιά, να διδάξω σε μια επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που έκανε το τότε Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Πήγα στην διεύθυνση που μου είχαν υποδείξει ότι θα γίνουν οι επιμορφώσεις. Ήταν ένα μεγάλο κτίρο. Άδειο. Ρωτάω τι είναι αυτό το κτίριο; Μου απάντησαν ότι είναι το ΤΕΙ. Ρώτησα που είναι οι σπουδαστές. Μου απάντησαν: είναι λίγοι και τους έχουν στείλει στην Αθήνα, στην αντίστοιχη ειδικότητα να σπουδάσουν εκεί. Και οι καθηγητές που θα δίδασκαν στο ΤΕΙ Αργοστολίου συνεχίζουν να έχουν τη θέση τους και να πληρώνονται χωρίς να εκτελούν τα καθήκοντά του; Ναι, ήταν η απάντηση.
Συμπέρασμα: και οι τελευταίοι στις επιδόσεις στις Πανελλαδικές σπουδαστές έσονται πρώτοι, σπουδάζοντας στην Αθήνα και οι καθηγητές αργόμισθοι. Μήπως να έκλειναν μερικές τέτοιες σχολές που δημιουργήθηκαν με μόνο κριτήριο να αναζωογονούν τις τοπικές κοινωνίες και παραμένουν αδρανείς;
ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ40
avatarThomas Siozas ΧΘΕΣ, 10:15
Εγώ λέω να γυρίσουμε κατ’ευθείαν στα 6 χρόνια γυμνάσιο, όπως κάνανε οι μανάδες/πατεράδες μας. Ούτως ή άλλως με τους προηγούμενους ΠΑΣΟΚ/ΝΔ και αυτούς ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον 50-60 χρόνια πίσω, γυρίσαμε ως χώρα!
Σοβαρά τώρα. Είναι δυνατόν να τους απασχολεί αν είναι 3+3 τα γυμνασιακά/λυκειακά χρόνια ή 4+2;;; Δεν υπάρχουν άλλα σοβαρότερα προβλήματα στη παιδεία;;; Έλεος, ήμαρτον και άι στον κόρακα πια!!
Τι να πω ρε παιδιά. Έχει χαθεί κάθε μέτρο και λογική σ’ αυτή τη δύσμοιρη χώρα…
ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ50
Προσθέστε το σχόλιό σας χωρίς εγγραφή ή Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Όνομα: *

Το όνομα σας

Σχόλιο *

Προσθέστε το σχόλιό σας
0/1500
* Υποχρεωτικά πεδία
Υποβολή σχολίου* Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων
Τα Σημαντικότερα

Spread the love