Στις 9 Οκτωβρίου ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου θα δώσει, εκτός απροόπτου, το εναρκτήριο λάκτισμα για τις αλλαγές στη διδασκαλία της Ιστορίας, οι οποίες θα βασιστούν στην πρόταση ιστορικών για τα προγράμματα σπουδών στο μάθημα από την Γ΄ Δημοτικού έως και την Α΄ Λυκείου. Υπό μελέτη είναι το περιεχόμενο του μαθήματος στη Β΄ Λυκείου. Την ίδια στιγμή, πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στο υπουργείο για τον ορισμό της διδακτέας ύλης στα 10 μαθήματα προσανατολισμού της Γ΄ Λυκείου (μεταξύ αυτών και η Ιστορία), στα οποία οι ώρες διδασκαλίας αυξάνονται σε έξι (από 4) με βάση την πρόταση του υπουργείου. Οπως ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, γίνεται προσπάθεια η διδακτέα ύλη να εμπλουτιστεί με τέτοιο τρόπο που η επιπλέον ύλη δεν θα ευνοεί την παπαγαλία για την εκμάθησή της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Γαβρόγλου έχει συναντηθεί με τους έξι πανεπιστημιακούς (Πολυμέρης Βόγλης, Κώστας Κασβίκης, Γιώργος Κόκκινος, Χριστίνα Κούλουρη, Αγγελος Παληκίδης, Βασίλης Τσάφος) που κατήρτισαν τα προγράμματα σπουδών στην Ιστορία (στην ομάδα μετείχαν και περίπου 30 εκπαιδευτικοί της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με στόχο την παρουσίαση των νέων προγραμμάτων). Η πρόταση της εξαμελούς ομάδας, που ξεκίνησε προ σχεδόν διετίας επί υπουργίας Νίκου Φίλη, κρίνεται πλήρης.

Ενδεικτικά, τα προγράμματα σπουδών της Ιστορίας παρουσιάζουν κρίσιμα θέματα όπως η τζιχάντ, ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος, οι γενοκτονίες, το Ολοκαύτωμα, ο συνδικαλισμός, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, η σύγχρονη μετανάστευση. Παράλληλα, η διδασκαλία του μαθήματος αλλάζει άρδην φιλοσοφία και μέθοδο, «με στόχο την αποφυγή της παπαγαλίας και την απόκτησης ιστορικής σκέψης και συνείδησης από τους μαθητές», όπως λέει η επιστημονική ομάδα.

Τα νέα προγράμματα προτείνουν να μειωθεί η βαρύτητα του σχολικού εγχειριδίου, το οποίο θα συμπληρώνεται με θεματικούς φακέλους που επιτρέπουν την εμβάθυνση σε ιστορικά ζητήματα. Το 1/4 του διδακτικού χρόνου θα αφιερώνεται στους θεματικούς φακέλους. Η εξαμελής ομάδα προτείνει επίσης να γίνει κατ’ αρχήν πιλοτική εφαρμογή των νέων προγραμμάτων.

Από την άλλη, η ομάδα διαφωνεί με την πρόταση του ΙΕΠ για την αντικατάσταση της Ιστορίας στη Β΄ Λυκείου από το μάθημα Σύγχρονος Κόσμος, που θα μπορεί να διδαχθεί, πλην των ιστορικών, και από άλλη ειδικότητα. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ομάδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) έχει καταθέσει πρόταση σε αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο προκρίθηκε το μάθημα να παραμείνει ανεξάρτητο και όχι υπό την ομπρέλα των κοινωνικών επιστημών.

Διδακτικός χρόνος

Δημοσιοποιήθηκαν χθες δύο εκθέσεις του ευρωπαϊκού δικτύου εκπαιδευτικών μελετών «Ευρυδίκη» για τον διδακτικό χρόνο στα εκπαιδευτικά συστήματα της Ευρώπης. Ο αριθμός των σχολικών ημερών κυμαίνεται από τις 156 στην Αλβανία έως τις 200 στη Δανία και την Ιταλία. Στην Ελλάδα το σχολικό έτος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση διαρκεί 176 ημέρες ενώ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προσθέτοντας τις ημέρες των εξετάσεων, ανεβαίνει στις 185 ημέρες.

Αλλαγές στο μηχανογραφικό

Τις πρώτες αλλαγές για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2019 ανακοίνωσε, χθες, το υπουργείο Παιδείας. Ειδικότερα:

• Για τη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και τη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, η εισαγωγή θα πραγματοποιείται από το 2019-2020 και εφεξής με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων και η πρόσβαση σε αυτές θα γίνεται από το 1ο επιστημονικό πεδίο, το 2ο και το 4ο πεδίο.

• Το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παν. Μακεδονίας, εκτός από το 4ο πεδίο στο οποίο είναι ήδη ενταγμένο, προστίθεται και στο 1ο πεδίο.

• Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Παν. Θράκης, εκτός από το 3ο επιστημονικό πεδίο (επιστημών Υγείας) που είναι ήδη ενταγμένο, προστίθεται και στο 2ο πεδίο, ενώ διαγράφεται από το 4ο πεδίο.

• Το Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Παν. Αιγαίου εκτός από το 2ο πεδίο που είναι ήδη ενταγμένο, προστίθεται και στο 4ο πεδίο.

• Για την εισαγωγή στο Τμήμα Τουριστικών Σπουδών του Παν. Πειραιά και στο τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού του Παν. Αιγαίου, οι υποψήφιοι θα πρέπει να εξεταστούν στα Αγγλικά και για το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας σε ένα από τα ειδικά μαθήματα ξένων γλωσσών (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά).

 

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Απόστολος Λακασάς

Spread the love