Το τελευταίο εμπόδιο –τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου– στη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καλούνται να υπερπηδήσουν οι περίπου 105.000 υποψήφιοι. Από σήμερα αρχίζει η περίοδος των… προπονήσεων επί του μηχανογραφικού. Οι υποψήφιοι των θετικών και τεχνολογικών επιστημών είναι οι πλέον τυχεροί των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση σε 234 τμήματα, 79 περισσότερα από όσους στοχεύουν στις επιστήμες πληροφορικής και οικονομίας. Συνολικά, το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα εισαχθούν 70.726 υποψήφιοι.

Ειδικότερα, χθες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι διαδικασίες για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων (Μ.Δ.) ξεκινούν από σήμερα και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 14 Ιουλίου. Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι θα πρέπει να απευθυνθούν στο λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με τον κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (θα πρέπει να επιλέξουν «προσωρινή αποθήκευση»).

Μετά την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των βαθμών των γενικών και των επαγγελματικών λυκείων αναλόγως, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να «κλειδώσουν» το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας «οριστικοποίηση») έως και την Παρασκευή 14 Ιουλίου. Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Μάλιστα, προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα λύκειά τους. Εφιστάται η προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος.

Χθες επίσης, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τι μέλλει γενέσθαι με τις εξετάσεις των μαθητών που αναβλήθηκαν εξαιτίας του σεισμού στη Λέσβου. Συγκεκριμένα, οι εξετάσεις για τα ΓΕΛ θα διεξαχθούν το Σάββατο 1 Ιουλίου και τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, με ώρα εξέτασης στις 4 μ.μ.

Οι εξετάσεις για τα ΕΠΑΛ θα διεξαχθούν την Τετάρτη 28 Ιουνίου, την Πέμπτη 29 Ιουνίου και την Παρασκευή 30 Ιουνίου, με ώρα εξέτασης στις 5 μ.μ.

Τέλος, κατά 9% αυξάνεται ο αριθμός των ειδικοτήτων που θα λειτουργήσουν στα επαγγελματικά λύκεια της χώρας την επόμενη σχολική χρονιά. Οπως ανέφερε χθες το υπουργείο Παιδείας, το 2016-17 στα ΕΠΑΛ λειτούργησαν αθροιστικά στη Γ΄ τάξη 2.354 ειδικότητες. Από την επόμενη σχολική χρονιά 2017-18, ο συνολικός αριθμός των ειδικοτήτων που έχουν καθοριστεί να λειτουργήσουν είναι 2.567. Εχουμε συνεπώς 213 επιπλέον ειδικότητες, ποσοστό αύξησης 9%. Επίσης, έως τώρα οι εγγραφές των μαθητών έχουν ξεπεράσει τις 20.000.

 

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Απόστολος Λακασάς

Spread the love