Το βραβείο «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018» διεκδικεί η Αθήνα, καθώς προκρίθηκε στην τελική λίστα των έξι κορυφαίων υποψηφίων.

Για το βραβείο έθεσαν υποψηφιότητα 80 ευρωπαϊκές πόλεις και εξ αυτών στην τελική φάση, εκτός από την Αθήνα, πέρασαν Τουλούζη (Γαλλία), Αμβούργο (Γερμανία), η Λουβέν (Βέλγιο), το Ούμεο (Σουηδία) και το Ααρχους (Δανία).

Η νικήτρια πόλη θα ανακοινωθεί στις 6 Νοεμβρίου, στο Παρίσι, που ήταν η «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας» για το έτος 2017. Όποια πόλη κερδίσει το βραβείο θα λάβει 1.000.000 ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες πέντε θα λάβουν 100.000 ευρώ η καθεμία.
Αυτή η ευρωπαϊκή διοργάνωση απευθύνεται σε πόλεις που αξιοποιούν την καινοτομία για να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα και βιωσιμότητά τους και να προσφέρουν νέες ευκαιρίες στους πολίτες, καθώς και σε πόλεις που συμβάλλουν στη δημιουργία δυναμικών καινοτόμων οικοσυστημάτων και συνεργάζονται με τους πολίτες στη λήψη αποφάσεων και την υλοποίηση δράσεων.

Η υποψηφιότητα του Δήμου Αθηναίων εστιάζει στη στρατηγική επιλογή της Αθήνας να αξιοποιήσει, με τρόπο οργανωμένο και συστηματικό, καινοτόμες λύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που βιώνει μέσα στην πιο βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση.

Την ικανοποίηση του για την πρόκριση της Αθήνας εξέφρασε ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Καμίνης, τονίζοντας ότι «το σχέδιο του δήμου άρχισε να αποδίδει καρπούς, μέσα από πληθώρα συμμετοχικών καινοτόμων προγραμμάτων». «Η Αθήνα έχει μετατραπεί σε εργαστήριο κοινωνικής ένταξης και επανένταξης» πρόσθεσε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι η δημοτική Αρχή δεν αντιμετώπισε την οικονομική και την προσφυγική κρίση «μόνο με πρωτοβουλίες ανακούφισης, αλλά με πρωτοβουλίες που έβλεπαν στην επόμενη και μεθεπόμενη ημέρα». «Στον ψηφιακό μετασχηματισμό που επιχειρούμε στην Αθήνα δεν είμαστε μόνοι, αλλά συνεργαζόμαστε με τις μεγαλύτερες εταιρίες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, καθώς και με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πόλης» συμπλήρωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Ακόμη, ανέφερε ότι ανασχεδιάζονται οι γειτονιές μαζί με τους κατοίκους. «Τα παλαιότερα εγκαταλελειμμένα κτίρια ξαναζωντανεύουν με πρωτοποριακά μοντέλα διαχείρισης και ανοίγουν προς τις τοπικές κοινότητες. Πιλοτικές δράσεις μεγάλης αλλά και μικρότερης κλίμακας καταφέρνουν και βγάζουν την Αθήνα από τη στασιμότητα και τη θέτουν σε μία νέα δυναμική τροχιά. Καινοτομώντας, οι πόλεις μπορούν να κάνουν περισσότερα, με λιγότερα», σημείωσε ο κ. Καμίνης.

Πηγή: iefimerida.gr

Spread the love