Από τη Θεσσαλονίκη και από τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, έγινε η επίσημη έναρξη του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας, η συμφωνία για την ανακήρυξη του οποίου επήλθε κατά τις συνομιλίες που είχαν Αλέξης Τσίπρας και Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, τον Δεκέμβριο του 2018.

Μ. Ζορμπά: Λογοτεχνία και γλώσσα βάζουν τα θεμέλια για πολύ σημαντικές μελλοντικές συνεργασίες Ελλάδας-Ρωσίας

Την εκτίμηση ότι η λογοτεχνία και η γλώσσα βάζουν τα θεμέλια για πολύ σημαντικές μελλοντικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών, διατύπωσε με δηλώσεις της στο περιθώριο της εκδήλωσης για την έναρξη, η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά.

«Για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να ανταλλάξουμε συγγραφείς, μεταφράσεις, βιβλία. Η λογοτεχνία είναι αυτή που αποκαλύπτει τις πραγματικές πτυχές των κοινωνιών μας, επομένως είναι πολύ σημαντικό για εμάς ότι θα έχουμε την ευκαιρία αυτό το χρόνο να κάνουμε συναντήσεις, συζητήσεις να μπορέσουμε να διαβάσουμε όσο γίνεται περισσότερα βιβλία» υπογράμμισε η κ. Ζορμπά.

«Επίσης, το επίπεδο της γλώσσας είναι αυτό που μας ενδιαφέρει, διότι εκεί η αμοιβαία γνώση των γλωσσών ανοίγει πολύ μεγάλα πεδία συνεργασιών και είναι πολύ σημαντικό, επίσης, για την κατανόηση και τη φιλία των λαών» τόνισε.

Η κ. Ζορμπά τόνισε ότι οι κλασικοί Ρώσοι συγγραφείς, όπως ο Ντοστογιέφσκι και ο Τολστόι ήταν για πολλές δεκαετίες βασική παιδεία της χώρας μας και «από εκεί μάθαμε να εκτιμούμε τα πάθη των ανθρώπων».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, τόνισε ότι το Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας ξεκινά την ημέρα που οι Ρωσία γιορτάζει την ολοκλήρωση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, «ενός πολέμου στον οποίο συνασπιστήκαμε και πολεμήσαμε πολλοί λαοί, ιδιαίτερα οι δύο αυτοί λαοί για να ηττηθεί ο ναζισμός και ο φασισμός στην Ευρώπη». Όπως είπε «αυτό το μήνυμα 20 μέρες πριν τις ευρωεκλογές έχει ιδιαίτερη σημασία».

Παράλληλα, στάθηκε στο γεγονός ότι το Έτος ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη, που ήταν η αφετηρία του Κυρίλλου και του Μεθόδιου, οι οποίοι διέδωσαν στον σλαβικό κόσμο το κυριλλικό αλφάβητο.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι οι εκδηλώσεις γίνονται πριν τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ελληνική εθνεγερσία, το 2021 και θα δώσουν την ευκαιρία να αναδειχθεί και το κομμάτι εκείνο της ρωσικής λογοτεχνίας, που υποστήριξε τους αγώνες της Ελλάδας για την ελευθερία.

Την πεποίθηση ότι το Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας θα δώσει καινούργια ώθηση για τη διεύρυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, εξέφρασε ο πρώτος υφυπουργός Επιστήμης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας της Ρωσίας, Γκριγκόρι Τρουμπνικόφ.

Επισήμανε ότι στη 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου συμμετέχουν περισσότερα ρωσικά πανεπιστήμια και ιδρύματα, έτσι ώστε να αναδειχθεί η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της επιστήμης και της παιδείας.

«Και επειδή υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από τους αξιωματούχους, αλλά και γενικότερα από τους κατοίκους των δύο χωρών, σίγουρα η συνεργασία και τα αποτελέσματα θα αυξηθούν ραγδαία στα επόμενα χρόνια», σημείωσε.

ΠΗΓΗ: ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

http://www.ana.gr
Spread the love