Στις 4 Ιουλίου θα εκδώσει η ΕΕΤΑΑ την πρόσκληση για τους γονείς που επιθυμούν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας παιδιών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία).

Την 1η Αυγούστου, θα γίνει γνωστό ποιοι γονείς είναι ωφελούμενοι του προγράμματος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με αφορμή την υπογραφή της κοινής απόφασης από τα συναρμόδια υπουργεία, με την οποία καθορίζεται η νέα διαδικασία εφαρμογής του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

81.000 παιδιά

Υπενθυμίζεται ότι και τη σχολική χρονιά 2016-2017 υπολογίζεται να φιλοξενηθούν δωρεάν, μέσω ΕΣΠΑ, περίπου 81.000 παιδιά.

Η χρηματοδότηση θα ανέλθει σε 175 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 93 εκατ. ευρώ προέρχονται από κοινοτικούς πόρους και τα 82 από εθνικούς.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφει συνοπτικά το υπουργείο, το έντυπο με το οποίο θα υποβάλουν οι γονείς την αίτηση συμμετοχής, θα χωρίζεται σε δύο σκέλη:

(α) Το υποχρεωτικό, στο οποίο οι γονείς θα δηλώσουν τα στοιχεία που απαιτούνται για τη μοριοδότησή τους.

(β) Το προαιρετικό, στο οποίο οι ωφελούμενοι δηλώνουν τις δομές -από τη λίστα που έχει διαμορφωθεί στο πρώτο βήμα- στις οποίες επιθυμούν να τοποθετηθεί το παιδί τους.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων, θα λάβει ο κάθε ενδιαφερόμενος τη μοριοδότηση που του αναλογεί και θα επιλεγούν οι γονείς των 81.000 παιδιών με τα περισσότερα μόρια.

Το voucher

Σύμφωνα με το υπουργείο, στόχος της νέας δράσης, όπως έχει ανασχεδιαστεί, είναι να λάβουν το voucher τοποθέτησης όλα τα νοικοκυριά με εισόδημα μικρότερο από το κατώφλι της φτώχειας και όλα τα νοικοκυριά με άτομα με αναπηρία.

Με τις αλλαγές του συστήματος οι γονείς θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα τη δομή παιδικής φροντίδας στην οποία επιθυμούν να εγγράψουν το παιδί τους, ενώ το voucher δεν θα συνδέεται με συγκεκριμένη θέση σε κάποια δομή, αλλά ο γονέας θα έχει το δικαίωμα να αλλάξει παιδικό σταθμό/ ΚΔΑΠ/ ΚΔΑΠ-ΜΕΑ χωρίς να χάνει το voucher.

Εν ολίγοις, όλοι οι ωφελούμενοι, είτε είχαν δηλώσει δομή είτε όχι, θα παίρνουν το voucher και θα αναζητούν από εκείνη τη στιγμή δομή φιλοξενίας, θα υπογράφουν μαζί της προσωπική σύμβαση και μία εξουσιοδότηση ώστε η δομή να λάβει τα χρήματα του voucher.

Με το νέο σύστημα:

– Ο γονέας θα μπορεί κάθε πρώτη του μήνα να αλλάξει δομή και όχι στο ενδιάμεσο.

– Θα μπορεί μία μητέρα να πηγαίνει τη μία βδομάδα στη μία βάρδια της δομής και διαφορετική βάρδια στην επόμενη, αρκεί αυτό να αποτυπώνεται στο παρουσιολόγιο.

– Θα χρηματοδοτείται το 100% των θέσεων των δομών.

– Οι πληρωμές θα γίνονται κάθε μήνα με πάγια εντολή απευθείας στους φορείς (επιλογή που θα αποκλείσει φαινόμενα μη καταβολής χρημάτων σε εργαζόμενους και δομές).

– Επίκειται οριζόντια μείωση voucher σε όλες τις κατηγορίες δομών 5%.

– Το voucher αποκτά αναλογικά χαρακτηριστικά για τα ΚΔΑΠ: 5.000 ευρώ για 8ωρη βάρδια (από 5.500 ευρώ πέρυσι), 2.500 ευρώ για 4ωρη.

Τα στοιχεία που διατηρούνται σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα είναι ότι:

– Παραμένουν σε προτεραιότητα οι γονείς που είναι άνεργοι ή επισφαλώς απασχολούμενοι ή έχουν εισοδήματα κάτω από το κατώφλι φτώχειας.

– Ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος (ΕΕΤΑΑ) προσφέρει υπηρεσίες σύζευξης ανάμεσα στις διαθέσιμες θέσεις φροντίδας και τις προτιμήσεις των γονέων, χωρίς όμως, από φέτος, η σύζευξη να είναι δεσμευτική.

– Απαγορεύεται η επιβολή πρόσθετων τροφείων στους ωφελούμενους, απαγόρευση που ισχύει μόνο για τις υπηρεσίες που καλύπτει το voucher και δεν αφορά επιπλέον δραστηριότητες που διοργανώνει ο παιδικός σταθμός.

 

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ – Στέργιος Ζιαμπάκας

Spread the love