Οι παιδοψυχολόγοι συμφωνούν. Αν αλλάξει ο τρόπος που προσεγγίζουμε την εκπαίδευση, το παιδί θα λατρέψει το σχολείο.

Οι φινλανδοί το τόλμησαν κι έτσι στην πόλη Espoo, δημιουργήθηκε το σχολείο Saunalahti. Ένας χώρος που παραπέμπει περισσότερο σε Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης παρά σε ένα τυπικό σχολείο όπως τα ξέρουμε και τα έχουμε όλοι στο μυαλό μας. Οι ειδικοί της VERSTAS Architects λοιπόν απομακρύνθηκαν από αυτή την στεροτυπική κατεύθυνση, και σε μια τεράστια έκταση έφτιαξαν έναν χώρο που περιλαμβάνει όλες τις βαθμίδες του δημοτικού συν νηπιαγωγείο, αλλά και καφετέρια, βιβλιοθήκη, γυμναστήριο, θέατρο και πολλά άλλα.

finland6

Κατά την διάρκεια των μαθημάτων τα παιδιά κάθονται όπου και όπως θέλουν. Ο διάλογος ενθαρρύνεται όπως επίσης και οι ομαδικές εργασίες, δίνοντας βάρος έτσι στην συνεργασία.

finland8

Τα απογεύματα, που το σχολείο δεν λειτουργεί, γίνεται σημείο ενδιαφέροντος για τους κατοίκους της περιοχής. Εργαστήρια, αθλητικές εκδηλώσεις, λοιπές δραστηριότητες…

finland2

Οι αρχιτεκτονική ομάδα διάλεξε φυσικά υλικά, όπως πέτρα, ξύλο, τούβλο ώστε να δημιουργήσει ένα ζεστό περιβάλλον. Ένα άλλο κύριο χαρακτηριστικό του κτίσματος είναι οι πολύ ανοιχτοί χώροι. Ο μαθητής δεν έχει την αίσθηση οτι βρίσκεται κλεισμένος κάπου κάτι που ενισχύεται ακόμα περισσότερο με την ύπαρξη μεγάλων παραθύρων που όλες οι αίθουσες διαθέτουν.

finland3

Σε ένα σχολείο που ξεφεύγει από το τυπικό μοντέλο, η εκπαιδευτική πρόοδος των μαθητών είναι υψηλότερη ενώ παράλληλα μειώνεται η περίπτωση ψυχολογικών προβλημάτων. Θα υπάρξει άραγε συνέχεια προς αυτή την κατεύθυνση;

finland9

Spread the love