Δύο Ελληνικά πανεπιστήμια κατατάσσονται μεταξύ των 50 κορυφαίων του κόσμο σε δύο ειδικότητες, σύμφωνα με την φετινή, όγδοη έκδοση του διεθνούς πίνακα κατάταξης πανεπιστημίων της QS ανά ειδικότητα, QS World University Rankings by Subject, που συντάσσεται από την παγκόσμια ομάδα αναλυτών ανώτατης εκπαίδευσης της QS Quacquarelli Symonds. Μάλιστα, τα Ελληνικά πανεπιστήμια έχουν βελτιώσει επίσης τις επιδόσεις τους στους δείκτες που μετρούν την φήμη των ακαδημαϊκών όσο και των εργοδοτών.

Αυτοί οι δείκτες λαμβάνουν υπόψιν τη γνώμη των εμπειρογνωμόνων, η οποία αποτελείται από 70.000 ακαδημαϊκούς σε όλο τον κόσμο και περισσότερους από 40.000 εργοδότες. Η έρευνα συντάσσεται από την παγκόσμια ομάδα αναλυτών ανώτατης εκπαίδευσης της QS Quacquarelli Symonds και απαριθμεί τα κορυφαία πανεπιστήμια του πλανήτη σε 48 διαφορετικές ειδικότητες. Το 2017, οι πίνακες προσεγγίστηκαν από περισσότερα από 30 εκατομμύρια φοιτητές, γονείς, συμβούλους σπουδών και σταδιοδρομίας.

Ειδικότερα, στη φετινή έκδοση το ΑΠΘ ξεχωρίζει στην 16η θέση παγκοσμίως για την ειδικότητα της Κλασικής και της Αρχαίας Ιστορίας – αυτή η ειδικότητα αποτελεί τον πρώτο πίνακα αυτού του είδους. Επίσης, το ΕΜΠ συνεχίζει να κατέχει την υψηλότερη κατάταξη στον τομέα της μηχανολογίας, παραμένοντας στην 42η θέση για την ειδικότητα των Πολιτικών Μηχανικών.

Τα βασικά συμπεράσματα για τα ελληνικά ΑΕΙ σύμφωνα με τους ερευνητές είναι τα ακόλουθα:

– Η Ελλάδα έχει διπλασιάσει τον αριθμό πανεπιστημίων που διακρίνονται στις πρώτες 100 θέσεις. Το ΑΠΘ και το ΕΜΠ  βρίσκονται στην θέση 51-100 για την Αρχαιολογία και την ειδικότητα της Ηλεκτρολογίας αντίστοιχα.

– Το ΑΠΘ είναι το πιο καταξιωμένο πανεπιστήμιο της Ελλάδας, καθώς διακρίνεται σε 20 διαφορετικές ειδικότητες.

– Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ διακρίνονται σε 11 διαφορετικές ειδικότητες.

– Συνολικά, έξι ελληνικά πανεπιστήμια εμφανίζονται 57 φορές στους 48 πίνακες. Οι επιδόσεις τους σημειώνουν μείωση σε 9 ειδικότητες και βελτίωση σε 11 ειδικότητες. Αυτή είναι μια σημαντική ανάκαμψη μετά τα αποτελέσματα του 2017, όπου 17 είχαν σημειώσει μείωση στις επιδόσεις τους και μόνο 3 σχετική βελτίωση.

– Τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία 76,44/100 στον δείκτη έτερο-αναφορών ανά επιστημονικό έργο «Citations per Faculty». Αυτός ο δείκτης χρησιμοποιείτε από την QS για την μέτρηση/αξιολόγηση της επίδρασης των πανεπιστημίων στον τομέα της έρευνας.

Ο επικεφαλής του τμήματος ερευνών της QS, κ. Μπεν Σόουτερ δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους είναι μια απόδειξη για την ανθεκτικότητα των ελληνικών πανεπιστημίων. Μετά από μερικά δύσκολα χρόνια, κατά τα οποία τα Ελληνικά πανεπιστήμια επιβαρύνθηκαν με την πολύ περιορισμένη χρηματοδότηση και με μια καταστροφική φυγή των επιστημόνων λόγω του “brain drain”, βλέπουμε τώρα τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης».

Η έκθεση απαριθμεί τα κορυφαία πανεπιστήμια του πλανήτη σε 48 διαφορετικές ειδικότητες. Το 2017, οι πίνακες προσεγγίστηκαν από περισσότερα από 30 εκατομμύρια φοιτητές, γονείς, συμβούλους σπουδών και σταδιοδρομίας.

Διεθνώς, το Χάρβαρντ των ΗΠΑ καταλαμβάνει και πάλι την πρώτη θέση σε 14 ειδικότητες ξεπερνώντας το MIT το οποίο κατέχει την πρωτιά σε 12 ειδικότητες. το τρίτο πανεπιστημιακό ίδρυμα που κατέχει την πρώτη θέση σε 4 ειδικότητες είναι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Τα πανεπιστήμια της Βρετανίας παραμένουν ανθεκτικά ενάντια στο Brexit, λαμβάνοντας την πρώτη θέση σε 10 ειδικότητες.

Συνολικά, τα ασιατικά ιδρύματα κατατάσσονται στις πρώτες 10 θέσεις σε 30 ειδικότητες, 12 από τις οποίες οφείλονται στις υψηλές επιδόσεις των πανεπιστημίων της Σιγκαπούρης.

Oι πίνακες QS World University Rankings by Faculty αξιολογούν τις επιδόσεις των πανεπιστημίων σε πέντε θεματικές ομάδες – κλάδους: Τέχνες & Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Μηχανική & Τεχνολογία, Βιοεπιστήμες & Ιατρική, Φυσικές Επιστήμες και Κοινωνικές Επιστήμες & Διοίκηση. Τα βιβλιομετρικά δεδομένα παρέχονται από το Scopus-Elsevier, τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων βιβλιογραφικών αναφορών.

Μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου όπως το Imperial College London, το Bocconi, το George Washington University και περισσότερα από 40 κορυφαία διεθνή πανεπιστήμια θα βρίσκονται στην διεθνή έκθεση της QS World Grad School Tour για μεταπτυχιακά, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, 15 και 17 Μαρτίου αντίστοιχα. Για περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση για μεταπτυχιακά στο topuniversities.com/greece.

 

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Απόστολος Λακασάς

http://www.kathimerini.gr/951073/article/epikairothta/ellada/shmantikes-…

Spread the love