Οι αυξομειώσεις στους εισακτέους «δείχνουν» τις βάσεις

Με ελάχιστες απώλειες στα Πανεπιστήμια, μέχρι 20 θέσεις το πολύ ανά τμήμα και όχι σε υψηλόβαθμες σχολές, ανακοινώθηκε ο φετινός αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μόλις 345 θέσεις μείον έχασαν τα Πανεπιστήμια, ενώ τα ΤΕΙ χρεώθηκαν 2.000 θέσεις επιπλέον. Στο σύνολο, ο αριθμός εισακτέων φτάνει τους 69.985, δηλαδή 1.655 θέσεις πάνω σε σχέση με πέρσι, με το βάρος των επιπλέον φοιτητών να το επωμίζονται τα ΤΕΙ.

Πιέζει προς τα κάτω τη βάση της Ιατρικής το άνοιγμα που αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, δίνοντας 10 θέσεις επιπλέον στη σχολή της Αθήνας, τις οποίες βέβαια τις αφαιρεί από το ΑΠΘ, φέρνοντας τις δύο βάσεις εισαγωγής πολύ κοντά. Άνοδο στις Οικονομικές Σχολές δείχνει η πτώση ακόμα και 35 θέσεων σε τμήμα, ενώ στις Πολυτεχνικές Σχολές, η αύξηση στις θέσεις πιθανότατα να ρίξει τα μόρια εισαγωγής, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Στις ανθρωπιστικές επιστήμες δεν υπάρχουν μεταβολές, ενώ μείωση στον αριθμό εισακτέων παρατηρείται στις Θεολογικές Σχολές. Όσο για τα ΤΕΙ, η αύξηση βρίσκεται περισσότερα στα περιφερειακά Ιδρύματα και κυρίως στις σχολές πολυτεχνικού αντικειμένου σπρώχνοντας προς τα εκεί τους υποψήφιους.

Πιο αναλυτικά ανά πεδίο:

Ανθρωπιστικών Σπουδών
Στα ίδια επίπεδα με πέρσι κυμαίνεται η βασίλισσα στις επιλογές των υποψηφίων, Νομική, με μία μικρή αύξηση στη σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, 10 θέσεων. Οι Σχολές Ψυχολογίας, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Κοινωνιολογίας παρουσιάζουν μικρές αυξομειώσεις, που όμως είναι δύσκολο να επηρεάσουν την πορεία των βάσεων, που κυρίως θα στηριχθεί στις επιδόσεις των υποψηφίων, καθώς φέτος η επίτευξη ενός καλού μέσου όρου «ανεβαίνει» επίπεδο λόγω του περιορισμού των εξεταζόμενων μαθημάτων σε μόλις τέσσερα.

Τεχνολογικών και Θετικών Σπουδών
Με ταβάνι τις 10 θέσεις πάνω, οι δημοφιλείς Πολυτεχνικές Σχολές, όπως των Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων και Ναυπηγών Μηχανικών στο ΕΜΠ κυρίως πολύ πιθανόν να σημειώσουν μικρή πτώση, μιας και διευρύνεται ο αριθμός εισακτέων τους. Αντίθετα, οι Πολιτικοί Μηχανικοί, σχεδόν σε όλα τα Ιδρύματα, χάνουν θέσεις, δεδομένου ότι πέρσι είχαν σημειώσει μεγάλη πτώση στις βάσεις, παραπάνω από 1.000 μόρια.

Επιστήμες υγείας
Διευρύνεται κατά 10 θέσεις η Ιατρική Αθηνών, ενώ χάνει αυτές τις θέσεις το ΑΠΘ. Σε Οδοντιατρική, Βιολογία και Κτηνιατρική δεν παρατηρούνται μεγάλες μεταβολές, ενώ σε παραϊατρικά επαγγέλματα υπάρχει αύξηση θέσεων.

Παδαγωγικά
Σταθερές θα κρατήσουν τη βάσεις τους φέτος, μιας και ο αριθμός των εισακτέων πέφτει ελαφρώς. Υπολογιζόταν πτώση σε αυτό το πεδίο όμως η μείωση του αριθμού των εισακτέων πολύ πιθανόν να κρατήσει σταθερά τα μόρια εισαγωγής

Οικονομικών και Πληροφορικής
Παρατηρούνται αρκετές αυξομειώσεις με σχολές να χάνουν η να κερδίζουν μέχρι και 20 θέσεις. Νικητές όσοι επιθυμούν μάρκετινγκ, ενώ δεν ευνοούνται τόσο όσοι πάνε για αμιγώς οικονομικές σχολές. Εντύπωση προκαλεί η μείωση ακόμα και 20 θέσεων του αριθμού εισακτέων σε Σχολές Πληροφορικής.

Spread the love