Ξεκίνησε χτες η πρώτη ημέρα των εργασιών του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Σχολείων που θα διεξαχθεί μέχρι την Παρασκευή στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα.
«Σήμερα εδώ έχουμε μία τετραήμερη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Σχολείων καθώς η Ελλάδα έχει την ευρωπαϊκή προεδρία. Σε αυτό το χρονικό διάστημα έχει γίνει μία μεγάλη προσπάθεια να ενδυναμωθεί ο θεσμός των ευρωπαϊκών σχολείων που αφορά περίπου 30.000 παιδιά σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο και μέχρι το Λύκειο», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Μερόπη Τζούφη. Και προσέθεσε: «Τα παιδιά διδάσκονται στη μητρική τους γλώσσα αλλά και σε πολλές άλλες γλώσσες υπηρετώντας αυτό το νέο όραμα που λέμε ότι πρέπει να υπηρετεί ένα ευρωπαϊκό σχολείο, την πολυγλωσσία και την πολυπολιτισμικότητα. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα, έχουμε μεγάλη ζήτηση από παιδιά να παρακολουθήσουν αυτού του τύπου τις σπουδές, από την άλλη μεριά οι πόροι είναι συγκεκριμένοι. Επομένως, υπάρχει πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να συνδράμουν αυτή τη διαδικασία που οδηγεί και στην απόκτηση του ευρωπαϊκού απολυτηρίου».
Ακόμη η κ. Τζούφη σημείωσε: «Η χώρα μας παρότι βρίσκεται σε συνθήκες κρίσης στέλνει το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό και συμμετέχει σε αυτό τον θεσμό. Έχουμε και εμείς το Ευρωπαϊκό Σχολείο Ηρακλείου στην Κρήτη, το οποίο προσπαθούμε να ενδυναμώσουμε με προσωπικό ώστε να εξυπηρετεί αυτή την αποστολή του. Στο πλαίσιο αυτού του τετραημέρου θα παραδώσουμε την προεδρία την οποία έχουμε. Θεωρείται γενικά επιτυχημένη γιατί παρότι βρισκόμαστε σε περίοδο κρίσης και με ανοιχτό το θέμα του Brexit φαίνεται ότι θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα πολλά θέματα τα οποία υπάρχουν».
«Θεωρούμε ότι είναι ένας θεσμός που μιλάει για τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ στις οποίες πρέπει να επανέλθουμε ενδυναμώνοντας τα ευρωπαϊκά σχολεία», κατέληξε η υφυπουργός.
Ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Σχολείων (Schola Europae) αποτελεί διακυβερνητικό σύστημα πολυγλωσσικής και πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης για μαθητές νηπιαγωγείου δημοτικού, γυμνασίου & λυκείου (30.000 μαθητές σε όλα τα κράτη-μέλη). Η λειτουργία τους βασίζεται σε διεθνή σύμβαση του 1953, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου, ενώ ελέγχονται από κοινού από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ.
Το δίκτυο διαθέτει 13 τέτοια σχολεία σε Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία και Ισπανία. Επιπρόσθετα, υπάρχουν τα Πιστοποιημένα Ευρωπαϊκά Σχολεία, τα οποία αποτελούν μέρος του συστήματος, είναι μικρότερα σε εκπαιδευτικό και μαθητικό δυναμικό και λειτουργούν εντός του πλαισίου του εκάστοτε εθνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Στη χώρα μας λειτουργεί το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας (Ηράκλειο Κρήτης), το οποίο δημιουργήθηκε ώστε να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών των εργαζομένων του ENISA (Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια Δικτύων & Πληροφοριών).
«Θεωρώ ότι τα ευρωπαϊκά σχολεία ως σύστημα είναι μοναδικά, καθώς οι μαθητές έχουν πολλά να πουν σχετικά με τη λειτουργία του σχολείου. Συγκριτικά με τα υπόλοιπα σχολεία μπορούμε να συμμετέχουμε σε διαδικασίες, για παράδειγμα μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα να ακουστεί η φωνή μας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μαρκ Πόλοκοφς, μαθητής σε ευρωπαϊκό σχολείο του Λουξεμβούργου.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας των Ευρωπαϊκών Σχολείων, Τζιανκάριο Μαρτσετζιάνο, ευχαρίστησε την υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και χαρακτήρισε το έργο της ελληνικής προεδρίας «εξαιρετικό σε όσα έχει κάνει αυτό το διάστημα».
Το δίκτυο των Ευρωπαϊκών Σχολείων διοικείται από τον γενικό γραμματέα και το Board of Governors (εκτελεστικό όργανο των εκπαιδευτικών, οικονομικών και οργανωτικών θεμάτων). Η προεδρία του Board of Governors ανατίθεται κάθε σχολικό έτος σε μια χώρα-μέλος της ΕΕ και φέτος, η χώρα μας κατέχει την Προεδρία.
Σημειώνεται ότι στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεδρίασης, συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί, μαθητές, διοικητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες από όλες τις χώρες-μέλη της Ε. Ε., ενώ για αύριο έχει προγραμματισθεί και επίσκεψη-ξενάγηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
ΠΗΓΗ: EURACTIV.GR