Με τον ίδιο… χαρακτήρα θεμάτων που είχε δοθεί από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων στις 16 Μαΐου έπεσε χθες η αυλαία τους στα υποχρεωτικά μαθήματα. Τα θέματα στη Βιολογία Γενικής Παιδείας ήταν εύκολα και χωρίς ασάφειες, όπως η πλειονότητα των θεμάτων στις φετινές εξετάσεις, στις οποίες μετείχαν συνολικά 103.402 υποψήφιοι για 69.985 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Ειδικότερα, χθες οι υποψήφιοι γενικών λυκείων του προσανατολισμού των ανθρωπιστικών σπουδών, καθώς και οι υποψήφιοι του προσανατολισμού της οικονομίας και πληροφορικής εξετάστηκαν στη Βιολογία Γενικής Παιδείας. Επιλέγοντας το μάθημα αυτό, οι υποψήφιοι αποκτούν πρόσβαση στις σχολές επιστημών υγείας, του 3ου επιστημονικού πεδίου. Οπως ανέφερε η Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημόνων, (ΠΕΒ) τα θέματα ήταν σαφή, κάλυπταν ευρύ φάσμα της διδακτέας ύλης και απαιτούσαν σύντομες απαντήσεις. «Θεωρούμε θετικό ότι υπήρχαν θέματα που βασίζονται όχι μόνο στην απλή ανάκληση αλλά και στην εφαρμογή των βιολογικών γνώσεων. Οι μαθητές με γνώση και κατανόηση της εξεταζόμενης ύλης μπορούσαν να ανταποκριθούν με επάρκεια στις απαιτήσεις της εξέτασης», προσέθεσε η ΠΕΒ.
Ειδικά μαθήματα
Οι πανελλαδικές δοκιμασίες θα συνεχιστούν με τα ειδικά μαθήματα μετά την ολοκλήρωση των απολυτήριων εξετάσεων, που ξεκινούν άμεσα σε όλα τα λύκεια της χώρας, ενώ οι βαθμολογίες υπολογίζεται –εκτός απροόπτου και με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί στα βαθμολογικά κέντρα– να ανακοινωθούν την Παρασκευή 17 Ιουνίου ή το αργότερο την Τρίτη 21 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τον έμπειρο φροντιστή Γιώργο Χατζητέγα, που μίλησε στην «Κ», «σκληρός αναμένεται ο ανταγωνισμός στις ιατρικές σχολές, καθώς υπάρχουν πολλές άριστες επιδόσεις στη Φυσική, στη Χημεία και στη Βιολογία. Σε όλα τα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία οι βάσεις εκτιμάται ότι θα κινηθούν πτωτικά σε σχέση με εκείνες του 2015, καθώς από το νέο σύστημα απουσιάζει το βαθμολογικό πριμ της προφορικής αξιολόγησης. Μάλιστα, σε μερικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στις παιδαγωγικές σχολές, θα κατακρημνιστούν κατά μερικές χιλιάδες μόρια». Βεβαίως, θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις ανά βαθμολογική κλίμακα για το μέγεθος της πτώσης.
Βασική συμβουλή προς τους υποψηφίους, όπως λέει ο κ. Χατζητέγας, είναι ότι θα πρέπει να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά δελτία χωρίς να επηρεάζονται από ό,τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, καθώς πολλά έχουν αλλάξει στο νέο σύστημα (ενδεικτικά, σχολές έχουν μετακινηθεί σε άλλο επιστημονικό πεδίο σε σχέση με πέρυσι).
Η «Κ», σε συνεργασία με το ακαδημαϊκό τμήμα των φροντιστηρίων «Πουκαμισάς» παρουσιάζει τα θέματα και τις απαντήσεις σε όλα τα μαθήματα των Πανελλαδικών.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Απόστολος Λακασάς