Πρόταση να εξεταστούν το καλοκαίρι του 2018 μόνο σε τέσσερα μαθήματα οι μαθητές της Γ’ τάξης του Λυκείου στα απολυτήρια διαγωνίσματά τους έχει στα χέρια του ο υπουργός Παιδείας από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Η πρόταση αναμένεται να γίνει δεκτή ώστε να απελευθερωθεί εξεταστικός χρόνος για τους μαθητές της Γ’ τάξης του Λυκείου, που πέρυσι εξετάστηκαν σε όλα τα μαθήματα για να πάρουν το απολυτήριό τους, αλλά και διδακτικός χρόνος για τους μαθητές της Α’ και της Β’ τάξης του Λυκείου που θα αρχίσουν απολυτήριες εξετάσεις ένα δεκαήμερο αργότερα από την περσινή χρονιά.
Πέρυσι, οι μαθητές της Γ’ Λυκείου εξετάστηκαν συνολικά σε 14 μαθήματα για να πάρουν το απολυτήριό τους και στη συνέχεια… έφτασαν εξοντωμένοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, όπου τελικά εξετάστηκαν στα μαθήματα που είχαν επιλέξει για την εισαγωγή τους στα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας.
Συνολικά για την Γ’ τάξη του Λυκείου η εξεταστική διαδικασία ξεκίνησε πέρυσι στις 11 Μαΐου και τελείωσε στις 21 Ιουνίου. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για πρώτη φορά είχαν ξεκινήσει τον Ιούνιο και συγκεκριμένα στις 7 του μήνα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι μαθητές να περάσουν το μακρύτερο εξεταστικό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια.
ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση του ΙΕΠ, επίκειται για τους μαθητές της Γ’ τάξης των ημερησίων Γενικών Λυκείων και της Δ’ τάξης του εσπερινού Γενικού Λυκείου, στις απολυτήριες εξετάσεις θα πρέπει να εξεταστούν μόνο στα μαθήματα:
n Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (που θα συνεξετάζονται σε τρίωρη εξέταση ως κλάδοι μαθήματος),
n Μαθηματικά,
n Ιστορία,
n Βιολογία.
Στα συγκεκριμένα μαθήματα προβλέπεται υποχρεωτικό ωριαίο διαγώνισμα μόνο στο 1ο τετράμηνο. Ο βαθμός του απολυτηρίου σε αυτά τα μαθήματα αποτελεί τον μέσο όρο τριών βαθμών, αυτών του 1ου τετραμήνου, του 2ου τετραμήνου και της απολυτήριας εξέτασης. Στα υπόλοιπα μαθήματα της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων, πλην της Φυσικής Αγωγής, προβλέπεται υποχρεωτικό ωριαίο διαγώνισμα και στο 1ο και στο 2ο τετράμηνο. Ο βαθμός του απολυτηρίου σε αυτά τα μαθήματα αποτελεί τον μέσο όρο δύο βαθμών, αυτών του 1ου και του 2ου τετραμήνου.