Συνολικά 103.366 υποψήφιοι θα συμμετάσχουν φέτος στην μάχη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, διεκδικώντας μία από τις 69.985 θέσεις που ορίσθηκαν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017. Δηλαδή, 33.381 υποψήφιοι δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από την ανάληψη της εξουσίας τον Ιανουάριο του 2015 μιλούσε για ελεύθερη πρόσβαση και λαϊκιστικά επέκρινε τις προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί δεν «άνοιγαν» τα ΑΕΙ, παριστάνοντας ότι δεν κατανοεί τόσο τις δυνατότητες των ΑΕΙ (σε προσωπικό και σε υποδομές), όσο και την οργάνωση της ελληνικής οικονομίας. Χθες, ένα χρόνο μετά, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και η αναπληρώτριά του, αρμόδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Σία Αναγνωστοπούλου, ανακοίνωσαν ότι το ένας στους τρεις (το 32,2% το ακριβές ποσοστό) δεν έχει θέση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, χωρίς ωστόσο να εξηγήσουν γιατί δεν αποφασίζουν την ελεύθερη πρόσβαση. Την ίδια στιγμή, επί της φετινής διαδικασίας των πανελλαδικών, η ηγεσία του υπουργείου ακόμη δεν έχει ανακοινώσει πόσες θέσεις επί του συνόλου θα δοθούν στους αποφοίτους προηγούμενων ετών που επέλεξαν να εξετασθούν με το παλαιό σύστημα (6 μαθήματα) και πόσες στους τελειόφοιτους και όσους απόφοιτους επέλεξαν το νέο σύστημα (4+1 μαθήματα).
Ειδικότερα, από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτουν τα ακόλουθα:
• Το γενικό ποσοστό επιτυχίας είναι 67,7% (69.985 θέσεις για 103.366 υποψηφίους). Αυτό αναμένεται να βελτιωθεί, με δεδομένο ότι πάντα λιγότεροι υποψήφιοι σε σχέση με όσους δήλωσαν συμμετοχή στις εξετάσεις καταθέτουν μηχανογραφικό δελτίο τον Ιούνιο.
• Από τους 103.366 υποψηφίους οι 7.085 θα εξετασθούν με το παλαιό σύστημα (ποσοστό 6,85%).
• Η μεγαλύτερη κατηγορία είναι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ), ημερησίων και εσπερινών: συνολικά 85.313 υποψήφιοι και εξ αυτών οι περισσότεροι – 83.318 είναι τελειόφοιτοι και απόφοιτοι ημερήσιου λυκείου. Από αυτούς οι 79.923 θα εξετασθούν με το νέο σύστημα και οι 3.395 με το παλαιό. Αρα, το 4% των υποψηφίων ημερησίων ΓΕΛ επέλεξε το παλαιό σύστημα.
• 2.457 υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) επέλεξε το παλαιό σύστημα με την Ομάδα Α (υποψήφιοι για ΤΕΙ – με 4 μαθήματα εξέταση), αποτελώντας το 13,8% συνολικά των υποψηφίων ημερησίων ΕΠΑΛ. Επίσης, 56 υποψήφιοι ημερησίων ΕΠΑΛ κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής με την Ομάδα Β (για μία θέση στα πανεπιστήμια).
Οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 16 Μαΐου, όπως πάντα με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας, στο οποίο περιλαμβάνεται η Εκθεση. Μέσα στον Απρίλιο, οι υποψήφιοι θα πρέπει να αποκτήσουν από το λύκειο που υπέβαλαν την αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις, το δελτίο εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο.