Ανθρακας η ελεύθερη πρόσβαση που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ! Ελάχιστες θέσεις σε τμήματα χαμηλής ζήτησης θα απελευθερωθούν για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου που δεν θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις το 2020, και θα εισαχθούν μόνο με το απολυτήριό τους. Το υπουργείο Παιδείας, με το τελικό κείμενο για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ το οποίο δημοσιοποίησε χθες, επιστρέφει στο σύστημα Δεσμών που καθιερώθηκε επί ΠΑΣΟΚ το 1983, περιορίζοντας έτσι τις επιλογές των υποψηφίων. Παράλληλα, ο υπουργός κ. Κώστας Γαβρόγλου αποφάσισε να… ταλαιπωρήσει τους μαθητές, καθώς θα εξετάζονται στα ίδια μαθήματα δύο φορές τον Μάιο για το απολυτήριο και τον Ιούνιο για τα ΑΕΙ. Η ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει επί του κειμένου, ωστόσο όπως δήλωσε ο πρόεδρός της κ. Νικηφόρος Κωνσταντίνου διαφωνεί με τη μετατροπή, επί της ουσίας, της Γ΄ Λυκείου σε προπαρασκευαστικό για τα ΑΕΙ έτος, ενώ εκτιμά ότι πλήττεται το αδιάβλητο του συστήματος εισαγωγής. Και αυτό διότι οι εξετάσεις για το απολυτήριο θα είναι σε διαφορετικά θέματα για κάθε ομάδα σχολείων.
Ειδικότερα, το κείμενο επιβεβαιώνει το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Κ» στις 19/2/2019, καθώς χθες ανακοινώθηκε ότι την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος, το 2020, δεν θα μετράει ο βαθμός του απολυτηρίου στον υπολογισμό των συνολικών μονάδων κάθε υποψηφίου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Αυτή είναι η βασική αλλαγή στην πρόταση που παρουσίασε το υπουργείο στις 3/9/2018 (προέβλεπε ο βαθμός να αποτελεί το 10% των μορίων και το 90% οι επιδόσεις στις Πανελλαδικές). Ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι ο βαθμός θα μετρά από τις εξετάσεις του 2021, αλλά δεν διευκρίνισε τον τρόπο υπολογισμού των μορίων. Ετσι, εύλογο είναι το ερώτημα γιατί οι υποψήφιοι έπρεπε να περιμένουν έξι μήνες για το «τελικό κείμενο», το οποίο μπορεί να αλλάξει στη διαβούλευση. Ο μαθηματικός κ. Στράτος Στρατηγάκης περιέγραψε τα νέα στοιχεία του χθεσινού σε σχέση με το κείμενο από τις 3/9/18:
• Καταργείται το 5ο εξεταζόμενο μάθημα στις Πανελλαδικές, δηλαδή οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τις σχολές ενός μόνο Επιστημονικού Πεδίου.
• Οι υποψήφιοι θα έχουν δικαίωμα να δηλώσουν σχολές ενός μόνο Επιστημονικού Πεδίου, αλλά δεν υπάρχει η κατανομή των σχολών σε πεδία. Ενδεικτικά, οι σχολές της Αστυνομίας θα συνεχίσουν να ανήκουν στο 1ο, 2ο και 4ο Επ. Πεδίο ή θα ενταχθούν και στο 3ο;
• Τα Λατινικά γίνονται μάθημα επιλογής, που δεν εξετάζεται στις Πανελλαδικές.
• Η πρώτη κατάθεση μηχανογραφικού δελτίου από το τέλος της Β΄ Λυκείου μετατίθεται στις αρχές της Γ΄ Λυκείου.
Δηλώσεις τμημάτων
Για το διακύβευμα της ελεύθερης πρόσβασης, το κείμενο ορίζει ότι αρχικά οι υποψήφιοι δηλώνουν μέχρι 10 τμήματα ΑΕΙ, για να προκύπτουν τα τμήματα στα οποία θα μπορούν να εισαχθούν χωρίς Πανελλαδικές Εξετάσεις. «Ο αριθμός 10 είναι ενδεικτικός», αναφέρει το υπουργείο. Δηλαδή ούτε αυτό είναι σίγουρο. «Παραπάνω από 10 τμήματα δεν γίνεται», συμπληρώνει το υπουργείο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για λιγότερα. Κάτι που αν ισχύσει θα οδηγήσει σε φαλκίδευση του ανταγωνισμού μεταξύ των εισακτέων των δύο κατηγοριών. Μελέτη του κ. Στρατηγάκη, που επεξεργάστηκε τα στοιχεία των Πανελλαδικών του 2018, έδειξε ότι εάν οι σχολές που θα δηλώνουν οι υποψήφιοι είναι 10, οι θέσεις που θα προσφερθούν χωρίς εξετάσεις στους υποψηφίους, θα είναι λιγότερες από 100, σε τμήμα πρώην ΤΕΙ στη Ζάκυνθο με βάση εισαγωγής πέριξ του 4,5 . Από την πλευρά του, ο κ. Γαβρόγλου υποστήριξε χθες ότι θα υπάρξουν θέσεις ελεύθερης πρόσβασης στο 5% των τμημάτων. Με τα περυσινά δεδομένα αυτό σημαίνει ότι η… φασαρία γίνεται για περίπου 20 τμήματα πολύ χαμηλής ζήτησης, σε σύνολο 420. «Πολύ κακό για το τίποτα», σχολίασε η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ., κ. Νίκη Κεραμέως.
Βήμα βήμα η νέα διαδικασία εισαγωγής στο πανεπιστήμιο
Με το νέο σύστημα οι υποψήφιοι θα κάνουν μια πρώτη επιλογή τμημάτων που ονομάζεται Α΄ δήλωση. Η δήλωση αυτή δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Αναλυτικά:
• Ολοι οι μαθητές Γ΄ Λυκείου που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ΑΕΙ υποχρεούνται τον Οκτώβριο, δηλαδή περίπου ένα μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων, να συμπληρώσουν Α΄ δήλωση προτίμησης με έως 10 προτιμήσεις τμημάτων στα οποία επιθυμούν να φοιτήσουν. Ο αριθμός 10 είναι ενδεικτικός, αλλά, όπως ανέφερε το υπουργείο, «τα μοντέλα τα οποία έχει επεξεργαστεί το ΥΠΠΕΘ δείχνουν ότι δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος».
• Με βάση τις προτιμήσεις των μαθητών και τον αριθμό εισακτέων ανά τμήμα, θα προκύψει ένας αριθμός τμημάτων για τα οποία ο αριθμός των προτιμήσεων θα είναι μικρότερος από τον αριθμό εισακτέων. Αυτά τα τμήματα ονομάζονται «Τμήματα ελεύθερης πρόσβασης» (ΤΕΠ). Τα υπόλοιπα τμήματα, δηλαδή εκείνα στα οποία ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τις διαθέσιμες θέσεις, ονομάζονται «Τμήματα πρόσβασης μόνο με Πανελλαδικές Εξετάσεις» (ΤΠΠΕ).
• Λίγες μέρες αργότερα, ο μαθητής ενημερώνεται για το ποιες από τις προτιμήσεις του αντιστοιχούν σε ΤΠΠΕ και ποιες σε ΤΕΠ. Από το σύνολο των δηλώσεων θα προκύψουν: (1) Αυτές στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται ένα τουλάχιστον ΤΕΠ και, (2) αυτές στις οποίες όλα τα τμήματα είναι ΤΠΠΕ.
• Οι μαθητές της κατηγορίας (2) θα διαγωνιστούν στις Πανελλαδικές για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ, μιας και από τις προτιμήσεις τους στη Α΄ δήλωση δεν έχει προκύψει κανένα ΤΕΠ.
• Μετά τη λήξη του 1ου τετραμήνου, δηλαδή τον Φεβρουάριο, οι μαθητές της κατηγορίας (1) θα επιβεβαιώνουν αν θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές ή αν προτιμούν να εισαχθούν σε ένα από τα ΤΕΠ που είχαν συμπεριλάβει στην Α΄ δήλωση. Η επιβεβαίωση είναι οριστική και δεσμευτική. Συγκεκριμένα, ένας μαθητής που είχε τουλάχιστον ένα ΤΕΠ στην Α΄ Δήλωση μπορεί: (α) να επιλέξει εισαγωγή σε ΑΕΙ μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων, χάνοντας το δικαίωμα πρόσβασης σε κάποιο από τα ΤΕΠ που είχε δηλώσει ή, (β) να επιλέξει ένα από τα ΤΕΠ που είχε δηλώσει, οπότε εισάγεται στο τμήμα, με μόνη προϋπόθεση την κτήση του απολυτηρίου.
• Το σύστημα θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά για τη Γ΄ Λυκείου του 2019-2020.
• Οι μαθητές που επέλεξαν τις Πανελλαδικές, μετά τις εξετάσεις και τη δημοσιοποίηση των βαθμών τους της τελικής επίδοσης, υποχρεούνται τον Ιούλιο του 2020 να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό και να θέσουν όσες επιλογές τμημάτων επιθυμούν, ασχέτως του περιεχομένου της Α΄ δήλωσης και θα εισαχθούν σε αυτά με βάση τις επιδόσεις τους, όπως ακριβώς ισχύει σήμερα. Οι απόφοιτοι παλαιότερων ετών συμμετέχουν κανονικά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, όπως και σήμερα.
• Στα τμήματα που απαιτούν την εξέταση κάποιου ειδικού μαθήματος (ξένες φιλολογίες, τμήματα με σχέδιο, ΤΕΦΑΑ κ.τ.λ.) η εξέτασή του θα γίνεται μόνο σε Πανελλαδικές Εξετάσεις, ανεξαρτήτως αν ο υποψήφιος έχει επιλέξει την εισαγωγή του μέσω ΤΕΠ ή Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Τονίζεται ότι, μετά την οριστικοποίηση του Φεβρουαρίου, δεν μπορεί να γίνει καμιά περαιτέρω αλλαγή. Για τους μαθητές που διάλεξαν να εισαχθούν σε ΤΕΠ χωρίς Πανελλαδικές δεν θα υπάρχει δυνατότητα μετεγγραφής. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξάγονται τον Ιούνιο, μετά τη λήξη των ενδοσχολικών για τη λήψη του απολυτηρίου.
Γραπτή εξέταση στα μαθήματα προσανατολισμού και για απολυτήριο
Εξετάσεις στα τέσσερα μαθήματα της ομάδας προσανατολισμού που έχουν επιλέξει θα δίνουν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου για τη λήψη του απολυτηρίου τους. Ωστόσο, στην επιλογή των θεμάτων θα μετέχουν καθηγητές της περιοχής τους. Οι εξετάσεις για το απολυτήριο θα διοργανώνονται τον Μάιο, ενώ υπάρχει η δυνατότητα δεύτερης εξεταστικής περιόδου στο τέλος Ιουνίου. Συγκεκριμένα:
• Τα σχολεία θα χωριστούν σε ομάδες, ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Τα θέματα σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα θα προετοιμάζονται από ομάδα διδασκόντων όλων των σχολείων ανά ομάδα και το τελικό διαγώνισμα θα προκύπτει έπειτα από κλήρωση ομάδας θεμάτων μέσα από ένα μεγαλύτερο πλήθος. Τα θέματα θα στέλνονται ηλεκτρονικά στους μαθητές των σχολείων της συγκεκριμένης ομάδας στις 10.30 και οι μαθητές θα ξεκινούν στις 11.00 τη δίωρη γραπτή εξέταση. Επιτηρητές θα είναι καθηγητές άλλων σχολείων και διαφορετικής ειδικότητας από την ειδικότητα των καθηγητών του εξεταζόμενου μαθήματος. Στα ιδιωτικά σχολεία οι επιτηρητές θα είναι ένας από το δημόσιο σχολείο και ένας από το ιδιωτικό σχολείο. Τα γραπτά των μαθητών, αφού καλυφθούν τα ονόματα, θα βαθμολογούνται από καθηγητή άλλου σχολείου.
• Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του βαθμού του απολυτηρίου, με το νέο σύστημα ισχύουν τα εξής: Βαθμός προαγωγής παραμένει το 9,5. Για τα μαθήματα που εξετάζονται και γραπτά, ο μέσος όρος θα διαμορφώνεται κατά 60% από τον μέσο όρο των δύο τετραμήνων και κατά 40% από τον βαθμό της γραπτής απολυτήριας εξέτασης.
Για τα υπόλοιπα μαθήματα (Θρησκευτικά, μάθημα επιλογής) ο βαθμός θα είναι ο μέσος όρος των δύο τετραμήνων. Στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού συμμετέχουν ισότιμα όλα τα μαθήματα πλην της Φυσικής Αγωγής.
Εσπερινά γενικά λύκεια
Σήμερα οι απόφοιτοι των εσπερινών ΓΕΛ έχουν ένα επιπλέον ποσοστό 1% για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ. Για να το εξασφαλίσουν πρέπει να έχουν κάνει συγκεκριμένο χρόνο σε εσπερινά λύκεια (διετία στο παλιό τετραετές, τριετία στο νέο τριετές). Με το νέο σύστημα, η Δ΄ Λυκείου τετραετούς και η Γ΄ Λυκείου τριετούς εσπερινού ΓΕΛ διατηρούν το δικαίωμα του 1%, όπως ισχύει και σήμερα. Βέβαια, το αναλυτικό και ωρολόγιο πρόγραμμά τους θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Η ύλη θα εξομοιωθεί με εκείνη των ημερησίων ΓΕΛ και όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το 1% θα έχουν το δικαίωμα να δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις την ίδια χρονιά, μαζί με τους αποφοίτους των ημερησίων ΓΕΛ.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
Πηγή: kathimerini.gr