Με την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων των Γενικών Λυκείων ολοκληρώθηκε ακόμα ένας γύρος στον μαραθώνιο των πανελλαδικών εξετάσεων.

Εν τω μεταξύ, αύριο, Τετάρτη, θα αναρτηθούν στα σχολεία, σταδιακά έως το μεσημέρι, οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων των υποψηφίων των Επαγγελματικών Λυκείων και στις 14.00 θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου (το αργότερο μέχρι 4 Ιουλίου) θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων στα οποία διαγωνίζονται χιλιάδες υποψήφιοι μέχρι τη Δευτέρα 27 Ιουνίου.

Οι διαδικασίες για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων έχουν ξεκινήσει και ολοκληρώνονται την Παρασκευή 8 Ιουλίου, ενώ οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να ανακοινωθούν το β’ 15νθήμερο του Αυγούστου.

Περισσότεροι αριστούχοι

Οι επιδόσεις των φετινών υποψηφίων με το νέο σύστημα εξετάσεων δεν έχουν ορατά διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά από αυτές των υποψηφίων με το προηγούμενο σύστημα εξετάσεων, τόσο φέτος όσο και τα προηγούμενα χρόνια.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι φέτος θα έχουμε λίγο μεγαλύτερο ποσοστό αριστούχων σε σχέση με πέρσι (αναμένεται να κινηθούν περίπου στις 5.000), ενώ το ποσοστό των υποψηφίων κάτω από τη βάση συνολικά αναμένεται να είναι λίγο μικρότερο από το περσινό.

Αν και δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις με τα δεδομένα της διαμόρφωσης των περσινών βάσεων εισαγωγής, οι φετινές βάσεις των σχολών στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ στην πλειονότητά τους αναμένεται να σημειώσουν πτώση η οποία θα έχει άνιση ένταση στα διάφορα επιστημονικά πεδία.

Η εκτίμηση των βάσεων

⚫  Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών οι βάσεις εισαγωγής θα παρουσιάσουν μικρές αυξομειώσεις σε σχέση με πέρσι, ενώ αναμένεται μικρή άνοδος στις Νομικές Σχολές.

⚫  Στο 2ο επιστημονικό πεδίο (θετικές, τεχνολογικές) αναμένεται πτώση στην πλειονότητα των τμημάτων, την οποία δεν θα αποφύγουν ούτε τα υψηλόβαθμα και περιζήτητα.

⚫  Στο 3ο πεδίο (Επιστήμες Υγείας) αναμένεται μικρή αλλά ορατή άνοδος στις βάσεις.

⚫  Στο 4ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται πτώση των βάσεων στις Παιδαγωγικές Σχολές, η οποία θα είναι μεγαλύτερη στις σχολές της Περιφέρειας.

Η πτώση εδώ δεν συνδέεται τόσο με τις επιδόσεις των υποψηφίων του πεδίου όσο κυρίως με τη θετική (για τους υποψηφίους) αντιστοιχία θέσεων εισακτέων και υποψηφίων.

⚫  Και στο 5ο επιστημονικό πεδίο των Σχολών Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής αναμένεται πτώση των βάσεων.

Το μηχανογραφικό

Η συμπλήρωση και κατάθεση του μηχανογραφικού δελτίου από τους χιλιάδες υποψηφίους όλων των κατηγοριών είναι το καμπανάκι που χτυπά προειδοποιώντας για την «τελευταία στροφή» στον σκληρό αγώνα δρόμου «για μια θέση στον ήλιο» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο της επιλογής τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ και συμπλήρωσης των μηχανογραφικών συνοψίζουμε επτά βασικές συμβουλές-προτροπές για τους υποψηφίους και τους γονείς τους:

 

 

Ανεξάρτητα από τον βαθμό πρόσβασης που έχουν οι υποψήφιοι, είναι συνετό να «σταυρώσουν» όλα τα τμήματα που ανήκουν στα επιστημονικά πεδία που έχουν επιλέξει. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι αρκετοί υποψήφιοι στο παρελθόν δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξαιτίας κακών εκτιμήσεων τόσο για τον βαθμό πρόσβασής τους όσο και για τις βάσεις εισαγωγής των τμημάτων.

Να έχουν υπόψη τους οι υποψήφιοι ότι κανένα τμήμα δεν μπορεί να εγγυηθεί πλέον την πλήρη και άμεση απορρόφηση των πτυχιούχων του. Στους επίσημους και ανεπίσημους καταλόγους ανεργίας και ετεροαπασχόλησης συμμετέχουν με μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσοστά όλες ανεξαιρέτως οι ειδικότητες στις οποίες παραπέμπουν οι σπουδές όλων των τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Συμβουλεύουμε τους υποψηφίους να σημειώνουν πρώτα στα μηχανογραφικά τους δελτία τα τμήματα που πραγματικά προτιμούν, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής τους.

Εξάλλου, η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δεν γίνεται με κριτήριο τη βάση εισαγωγής σε κάθε σχολή, αλλά τις επιθυμίες του μαθητή.

Είναι καλύτερο ο υποψήφιος να σπουδάζει στο τμήμα για το οποίο ενδιαφέρεται, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι 3 στους 4 φοιτητές που διακόπτουν τις σπουδές τους δηλώνουν ότι οι προσδοκίες και τα ενδιαφέροντά τους βρέθηκαν σε αντιπαράθεση με το αντικείμενο σπουδών και τα μαθήματα των τμημάτων στα οποία πέτυχαν την εισαγωγή τους.

Επειδή η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν αποτελεί πλέον την οροφή των σπουδών, καθώς έχει ήδη δημιουργηθεί κι ένας παραπάνω όροφος μεταπτυχιακών σπουδών και εξειδίκευσης, ας επιλέγουν οι υποψήφιοι τμήματα με γερή και πλατιά γνωστική βάση, έτσι ώστε αργότερα με το τέλος των προπτυχιακών σπουδών τους να μπορούν να συνεχίσουν για μεταπτυχιακές σπουδές.

ΑΕΙ εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας ή ΤΕΙ κοντά στην περιοχή του υποψηφίου; Να ένα δίλημμα χιλιάδων υποψηφίων, που με τα μόριά τους πετυχαίνουν, π.χ., στο Τμήμα Πληροφορικής Ιωαννίνων (ΑΕΙ) και στο Τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας.

Εδώ οι υποψήφιοι πρέπει να συνυπολογίσουν τον παράγοντα «κόστος σπουδών», καθώς και το γεγονός ότι, π.χ., από το Τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Πειραιά όσο και από το Τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας οι υποψήφιοι μπορούν είτε να περάσουν με κατατακτήριες μετά το τέλος των σπουδών τους σε αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα (π.χ. ο πτυχιούχος του ΤΕΙ Μηχανολογίας στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ) είτε να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές.

Οποιος υποψήφιος δικαιούται μετεγγραφή οφείλει να το σταθμίσει αυτό στη σειρά των επιλογών του.

 

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ – Χρήστος Κάτσικας

Spread the love