Μεγάλο ενδιαφέρον για αγγλόφωνα προγράμματα «εξ αποστάσεως».
Διακόσια προγράμματα, 100 διδάσκοντες, 40.000 εκπαιδευόμενους και πλέον προγράμματα μόνο… στα αγγλικά προσφέρει το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το εκτεταμένο πρόγραμμα «εξ αποστάσεως» εκπαίδευσης (E learning) που λειτουργεί ήδη 15 έτη με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Π.Ε. Πετράκη.
Το ενδιαφέρον νέο στοιχείο είναι ότι ο… επιστημονικός «τουρισμός» είναι ήδη εδώ για το αρχαιότερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας και ήδη στις λίγες εβδομάδες που η πλατφόρμα των προγραμμάτων στην αγγλική γλώσσα «ανέβηκε» στο Διαδίκτυο, η ανταπόκριση του κόσμου έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία στις χώρες όπου πιλοτικά έχει προωθηθεί (Βρετανία, Νιγηρία και Νότια Αφρική), και όχι μόνο. Ενδεικτικά οι εκπρόσωποι του προγράμματος αναφέρουν στο «Βήμα» ότι οι περισσότερες αιτήσεις έχουν γίνει από τη Νότια Αφρική (62,26%), στη συνέχεια, με αρκετή απόσταση, από τη η Νιγηρία (23,27%), ενώ ακολουθούν το Κατάρ (3,77%), το Ηνωμένο Βασίλειο (2,52%) και η Γκάνα (1,26%).
Από όσους έχουν κάνει αίτηση, οι περισσότεροι είναι άντρες (80,3%), η ηλικία κυμαίνεται κυρίως από 25 ως 34, ενώ στην κορυφή των ποιοτικών χαρακτηριστικών βρίσκεται η εργασία (9,73%) και στη συνέχεια το επίπεδο σπουδών (μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, 9,79%).
Έχοντας αιχμή του δόρατος της δράσης αυτής τον ελληνικό πολιτισμό, οι κύριες θεματικές κατηγορίες στην αρχική αυτή φάση των προσφερόμενων προγραμμάτων είναι: Ιστορία και Αρχαιολογία, Φιλοσοφία, Τέχνες και Πολιτισμός, Πολιτισμική Κληρονομικά, Υγεία και Διατροφή, Νανοτεχνολογία και Νανοϊατρική, Οικονομικά και Coaching.
Συγκεκριμένα, ήδη προσφέρονται 15 προγράμματα πολιτιστικού χαρακτήρα με θεματικές που ποικίλλουν από γενικότερου ενδιαφέροντος μέχρι πιο εξειδικευμένες, όπως Greek Philosophy, Mediterranean Food and Diet, The City and the Theatre, The City, An Itinerary from Classical Past to Future, Olive Oil, Herbs & Honey κ.ά. Ως προς τις άλλες κατηγορίες, τα προγράμματα αφορούν τομείς αιχμής, όπως της ιατρικής (Nanotechnology and Nanomedicine, Stem cells and Regenerative Medicine, Human Reproduction, Nutrition, Mediterranean Diet and Management of Cardiovascular Diseases), του μάνατζμεντ (Advanced Project Management), των οικονομικών (Supply Chain Management), της αρχιτεκτονικής και του περιβάλλοντος (Design and Optimization of Zero Energy Consumption Buildings) και, τέλος, του coaching (Certificate in Coaching). Πληροφορίες για τα συγκεκριμένα προγράμματα υπάρχουν στον ιστότοπο www.elearninguoa.org .
Όπως λένε οι εκπρόσωποι του προγράμματος στο «Βήμα», στόχος του αγγλόφωνου E-Learning είναι να προσφέρει πληθώρα προγραμμάτων, τα οποία όχι μόνο θα επιμορφώνουν, αλλά ταυτόχρονα θα «διαφημίζουν» πέρα από τα σύνορα της χώρας μας το υψηλό επίπεδο των ελλήνων ακαδημαϊκών δασκάλων.
Από το 2001, όταν ιδρύθηκε, το πρόγραμμα E-Learning του Πανεπιστημίου Αθηνών παρέχει προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου, τα οποία διασυνδέουν τη θεωρητική με την πρακτική γνώση αναπτύσσοντας, κυρίως, την εφαρμοσμένη διάσταση των επιστημών στα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία. Σήμερα συνολικά προσφέρονται πάνω από 200 προγράμματα, με πάνω από 100 μέλη Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού να έχουν την ευθύνη για την ανάπτυξη και την υλοποίησή τους, ενώ έχουν συμμετάσχει σε αυτά πάνω από 40.000 εκπαιδευόμενοι.
ΤΟ ΒΗΜΑ – Μάρνυ Παπαματθαίου