Ενας άλλος κόσμος, ένας άλλος τουρισμός, μια άλλη ανάπτυξη είναι δυνατά στη Χαλκιδική και ειδικότερα στον Δήμο Αριστοτέλη, ο οποίος φέρει το όνομα του Σταγειρίτη φιλόσοφου στο έργο του οποίου σκοπεύει να «επενδύσει» μαζί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Το πρώτο βήμα έγινε με το σύμφωνο συνεργασίας που υπέγραψαν ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, και ο δήμαρχος Αριστοτέλη Γιώργος Ζουμπάς και με το οποίο προγραμματίζονται η δημιουργία και η λειτουργία του «Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου Αρχαίων Σταγείρων: Ο Αριστοτέλης» το οποίο θα έχει σκοπό του τη μελέτη, προβολή και διάδοση του αριστοτελικού έργου σε διεθνές επίπεδο.

Οι συζητήσεις των δύο πλευρών κράτησαν μόλις ένα εξάμηνο και ο δήμος διαθέτει για την ανέγερση και όποια επέκταση του κέντρου μια τεράστια περιοχή 300 στρεμμάτων κοντά στα Αρχαία Στάγειρα, δηλαδή στη σημερινή κοινότητα Ολυμπιάδας.

Ο δήμος θα έχει δίπλα του τον σύλλογο «Αριστοτέλεια Πολιτεία», που συστάθηκε με σκοπό την ενίσχυση και την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου με εμπνευστή και «ψυχή» του τον αρχαιολόγο Κώστα Σισμανίδη, ο οποίος είναι και ο ανασκαφέας του αρχαιολογικού χώρου που περιλαμβάνει και τον τάφο του Αριστοτέλη.

Ηδη μάλιστα έχουν συσταθεί κοινές επιτροπές οι οποίες θα καταλήξουν σε μια αρχιτεκτονική και οικονομική πρόταση η οποία θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη ίσως και στις αρχές φθινοπώρου.

Στο σύμφωνο συνεργασίας προβλέπονται η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού και η δυνατότητα φιλοξενίας συνεδρίων που διοργανώνει το ΑΠΘ στους χώρους του κέντρου, η συνεργασία των δύο φορέων σε πολιτιστικές και επιστημονικές εκδηλώσεις, καθώς και η διοργάνωση Προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης, Διεθνών Θερινών Σχολείων και Δημοτικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου για όλες τις ηλικίες και τα επίπεδα μόρφωσης.

Ο κ. Ζουμπάς, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», σημειώνει ότι «αυτό το κέντρο ήταν ένα όνειρο για την περιοχή. Ο Αριστοτέλης είναι ένα από τα αναγνωρίσιμα πρόσωπα παγκοσμίως και πρόθεσή μας είναι να αναδείξουμε τόσο τη διδασκαλία του όσο και την πατρίδα του, την περιοχή στην οποία εμείς έχουμε την τιμή να ζούμε. Είμαστε έτοιμοι να ορίσουμε στόχους και τη διαδικασία λειτουργίας του κέντρου».

Από την πλευρά του ο κ. Σισμανίδης τονίζει ότι «έπειτα από ενέργειες του συλλόγου μας ευτυχώς μπήκαν σε αυτό το ευγενικό παιχνίδι τόσο το ΑΠΘ όσο και το Πρυτανικό Συμβούλιο αλλά και ο δήμος, οπότε ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία του μεγάλου πνευματικού ιδρύματος».

Από την πλευρά του Πανεπιστημίου, όπως ανακοινώθηκε, η δημιουργία του κέντρου, που θα γίνει με τη συνδρομή «του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών-ΑΠΘ, θα συμβάλει στην προσπάθεια του Δήμου Αριστοτέλη να τοποθετηθεί η περιοχή στο διεθνές πολιτιστικό, επιστημονικό και εκπαιδευτικό γίγνεσθαι».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ – Απόστολος Λυκεσάς

Spread the love