Η επιτυχία των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων χτύπησε φέτος… ρεκόρ. Ποσοστιαία, περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά υποψήφιοι –συγκεκριμένα, οι τρεις στους τέσσερις– εισήχθησαν στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Και αυτό, διότι αυξήθηκαν οι θέσεις των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε συνδυασμό με τη μείωση του αριθμού των υποψηφίων. Ωστόσο, ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας για απορρόφηση των ΤΕΙ από τα πανεπιστήμια μπορεί να ικανοποιεί το μεταπολιτευτικό όνειρο της οικογένειας για ένα πανεπιστημιακό πτυχίο, αλλά επικρίνεται ότι δεν ανταποκρίνεται στο παραγωγικό μοντέλο και στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

Χαρακτηριστικά, την ίδια στιγμή που η ελληνική οικονομία ζητεί εμφατικά καλύτερη κατάρτιση και ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, αυξήθηκαν οι 18χρονοι που μέσω των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) διεκδίκησαν μία θέση τα ΑΕΙ, αλλά μειώθηκαν εκείνοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Από τους τελευταίους, μάλιστα, αυξήθηκε το ποσοστό όσων κατευθύνθηκαν και εισήχθησαν σε πανεπιστήμια και όχι στα τεχνολογικά ιδρύματα. Παρότι η πανεπιστημιακή μόρφωση έχει σαφώς αυταξία, δεν μπορεί να αγνοείται και η σημασία των σπουδών που συνδέονται με τις ανάγκες της αγοράς. Οι ίδιοι οι νέοι προσβλέπουν σε σπουδές με κύριο στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση. Ενδεικτική είναι η ελκυστικότητα των σχολών της αστυνομίας. Η βάση της σχολής των αστυφυλάκων εκτινάχθηκε κατά 394 μόρια, την ίδια στιγμή που η πλειονότητα των πανεπιστημιακών σχολών έπεσε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας:

• Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων για τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τις παραγωγικές σχολές (αστυνομία, πυροσβεστική κ.ά.) φέτος ανήλθε σε 104.780, εκ των οποίων 93.506 ήταν απόφοιτοι ΓΕΛ και 11.274 των ΕΠΑΛ, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός υποψηφίων ήταν 106.464.

• Συνολικά εισήχθησαν στα πανεπιστήμια, στις ανώτατες εκκλησιαστικές ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και στις ακαδημίες της πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 77.510 υποψήφιοι, ενώ το 2017 εισήχθησαν 74.511. Το γενικό ποσοστό φθάνει το 74%, έναντι 70% πέρυσι.

• Ενδεικτικό των στρεβλώσεων είναι ότι αυξήθηκε το ποσοστό εισαγωγής των παιδιών που ολοκλήρωσαν το Γενικό Λύκειο, της συντριπτικά μεγαλύτερης κατηγορίας υποψηφίων. Από τους 79.326 υποψηφίους εισήχθησαν οι 63.210, δηλαδή οι οκτώ στους δέκα (79,68% το ακριβές ποσοστό). Πέρυσι οι υποψήφιοι ήταν λίγο λιγότεροι (78.725), όχι όμως τόσοι όσοι οι θέσεις (60.517). Ετσι, το ποσοστό επιτυχίας διαμορφώθηκε στο 76,87%.

• Αντίστροφα, στα ΕΠΑΛ φέτος οι υποψήφιοι ήταν λιγότεροι από πέρυσι (9.524 έναντι 10.707), αλλά το ποσοστό επιτυχίας αυξήθηκε από 55,23% σε 63,51%.

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες με αναλυτική εγκύκλιο. Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, στις σχολές της πυροσβεστικής ακαδημίας, στις ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και στις ανώτερες σχολές τουριστικής εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.

Τέλος, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων λυκείων εκτός Ε.Ε.) και των αποφοίτων λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της Ε.Ε. Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής αυτών των εισακτέων θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Απόστολος Λακασάς
Spread the love