Με το ποσό των 3.427.000 ευρώ ενισχύθηκε ο προϋπολογισμός 26 ΑΕΙ που υπέβαλαν αίτημα χρηματοδότησης για την καταβολή του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Αγγελόπουλος, σημειώνει ότι σε σύνολο 34 ΑΕΙ, τα 31 ΑΕΙ έχουν υποβάλει αιτήματα χρηματοδότησης, εκ των οποίων το ΥΠΠΕΘ έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία χρηματοδότησης στα 26, καταβάλλοντας άμεσα στους προϋπολογισμούς τους το συνολικό ποσό των 3.427.000 ευρώ, ενώ στα πέντε ΑΕΙ που υπέβαλαν πρόσφατα αίτημα χρηματοδότησης, αναμένεται άμεσα η χρηματοδότησή τους.

Από τα 26 αυτά ΑΕΙ, τα πέντε (Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, ΕΚΠΑ, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας) έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία και το στεγαστικό επίδομα έχει καταβληθεί κανονικά, ενώ τα υπόλοιπα δεν έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα το στεγαστικό επίδομα στους δικαιούχους φοιτητές. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας διευκρινίζεται επίσης ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και η ΑΣΠΑΙΤΕ δεν έχουν κάνει σχετική αίτηση για χρηματοδότηση.

Θυμίζουμε ότι από φέτος η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση του ετήσιου στεγαστικού επιδόματος των 1.000 ευρώ θα γίνεται ηλεκτρονικά, τον Ιούνιο κάθε έτους, ενώ η χορήγηση του επιδόματος θα γίνεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων.

Δικαιούχος του επιδόματος είναι όποιος από τους δύο γονείς θεωρείται ότι τον βαρύνει ο φοιτητής. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που οι σύζυγοι είναι διαζευγμένοι ή σε διάσταση. Κατ’ εξαίρεση, δικαιούχος της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή είναι πάνω από 25 ετών ή δεν είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος.

Οι βασικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση επιδόματος είναι:

  • Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, πέραν του ενός. Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των τέκνων που τον βαρύνουν, από κάθε πηγή.
  • Ο φοιτητής πρέπει να διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του, και ο ίδιος ή οι γονείς του δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας. Η μίσθωση θα πρέπει να είναι σε ισχύ για τουλάχιστον έξι μήνες εντός του ακαδημαϊκού έτους για το οποίο αιτείται το επίδομα. Σημειώνεται ότι ως μίσθωση θεωρείται και η διαμονή σε πανσιόν ή ξενοδοχείο, εξάμηνης τουλάχιστον διάρκειας.
  • Οι γονείς του φοιτητή ή ο ίδιος να μην είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών (ιδιοχρησιμοποιουμένων ή εκμισθωμένων) που υπερβαίνουν αθροιστικά τα 200 τ.μ., με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα που βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των 3.000 κατοίκων.
  • Ο φοιτητής να έχει εξεταστεί επιτυχώς στα μισά μαθήματα του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους για το οποίο αιτείται το επίδομα. Συνολικός αριθμός μαθημάτων θεωρείται ο προβλεπόμενος στο ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών. Για την πλήρωση του κριτηρίου αυτού λαμβάνονται υπόψη όλες οι εξεταστικές περίοδοι που πραγματοποιήθηκαν για το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος. Να σημειωθεί ότι αυτό το κριτήριο δεν ισχύει για τους πρωτοετείς φοιτητές.

Την οικονομική ενίσχυση των 1.000 ευρώ δεν δικαιούνται όσοι παρακολουθούν δεύτερη σχολή, ανεξάρτητα από τον τρόπο εισαγωγής τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση, όσοι φοιτητές έχουν υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης ως προς τα εξάμηνα που απαιτούνται για την απόκτηση του πτυχίου τους αλλά και όσοι διαμένουν σε φοιτητική εστία ή τους παρέχεται στέγη από τη σχολή τους.

Με διευκρινιστική εγκύκλιο, το υπουργείο Παιδείας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους δικαιούχους του στεγαστικού επιδόματος για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 ότι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος από την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://stegastiko.minedu.gov.gr.

Οι δικαιούχοι φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας καλούνται να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση από τις 20/09/2017 έως τις 20/10/2017, για τεχνικούς λόγους.

 

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ – Διαλεκτή Αγγελή

http://www.efsyn.gr/arthro/stegastiko-foititiko-epidoma-i-hrimatodotisi-…

Spread the love