Πτώση, αλλά πολλών ταχυτήτων, δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία της πλειονότητας των φετινών βάσεων εισαγωγής, όπως προκύπτει μετά την ανακοίνωση των επιδόσεων των φετινών υποψηφίων. Η βάση της Ιατρικής Αθηνών θα «διεκδικήσει» το βαθμολογικό κατώφλι των 19.000 μονάδων, δηλαδή χαμηλότερα από τις περυσινές 19.143 μονάδες. Επίσης, ευκρινώς προκύπτει ότι η πορεία των βάσεων εισαγωγής σε πολυτεχνεία και σχολές θετικών επιστημών θα είναι πτωτική. Αντιθέτως, η Νομική Αθηνών θα βρεθεί στα περυσινά επίπεδα των 18.199 μονάδων, ενώ τα οικονομικά τμήματα θα κινηθούν ελαφρώς ανοδικά. Επίσης, σαφές είναι ότι οι βάσεις των παιδαγωγικών τιμημάτων θα κινηθούν ανοδικά, ίσως και έως τις 2.000 μονάδες.

Ειδικότερα, στις πανελλαδικές εξετάσεις μετείχαν –με βάση τον αριθμό προσέλευσης στα κοινά μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών Γενικής Παιδείας, ανά τύπο λυκείου– 83.658 υποψήφιοι από τα Γενικά Λύκεια και 12.386 υποψήφιοι από τα Επαγγελματικά Λύκεια. Συνολικά θα διατεθούν στους υποψηφίους 74.692 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ , χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται οι περίπου 3.000 θέσεις των στρατιωτικών σχολών, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και των ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού.

Τα πρώτα στοιχεία σύγκρισης των φετινών με τις περυσινές επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα οδηγούν στην εκτίμηση πως οι βάσεις των σχολών των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, η πτώση στα πολυτεχνεία και στις σχολές θετικών επιστημών θα είναι αισθητή, ελαφρά πτώση προβλέπεται για τις σχολές επιστημών υγείας και ελαφρά άνοδος στα οικονομικά τμήματα. Βεβαίως, οι όποιες αυξομειώσεις θα είναι μικρότερες στα ρετιρέ των σχολών ανά πεδίο, ενώ στην τάση των βάσεων θα καταγραφούν και εσωτερικές διαφοροποιήσεις ανά επιστημονικό πεδίο, λόγω της υπερσυγκέντρωσης των υποψηφίων στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες, από 13 έως και 17. Από την άλλη, καθοριστικές θα είναι οι επιλογές των υποψηφίων κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Φέτος έχουν προστεθεί τα 26 τμήματα ενός νέου πανεπιστημίου, του Δυτικής Αττικής, ενώ ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις περιφερειακών πανεπιστημίων με ΤΕΙ θεωρείται βέβαιο ότι θα επηρεάσει αρνητικά τους υποψηφίους να επιλέξουν ΤΕΙ της περιφέρειας.

Επίσης, δεν είναι ακόμη γνωστοί οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων για σχολές που απαιτούν την εξέταση σε ένα από αυτά (π.χ. αρχιτεκτονικές, ΜΜΕ, διεθνών σχέσεων κ.λπ.).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την επεξεργασία των βαθμολογικών επιδόσεων που έκανε για την «Κ» ο μαθηματικός-αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, ανά βαθμολογικό πεδίο προκύπτουν τα ακόλουθα:

• 1ο πεδίο (ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών): Οι υποψήφιοι που διεκδικούν θέση στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου έγραψαν καλύτερα στα Αρχαία Ελληνικά (4,67% έγραψε πάνω από 18, έναντι του 2,71% πέρυσι) και στα Λατινικά (28,32% έναντι 20,25% πέρυσι). Αντιθέτως, φέτος η Ιστορία αποτέλεσε το μάθημα-καρμανιόλα του πεδίου. Πέρυσι αρίστευσε το 12,34% των υποψηφίων έναντι 8,75% φέτος. Αυτά σε συνδυασμό με την αύξηση των θέσεων των εισακτέων μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όλες οι βάσεις του πεδίου –όχι μόνο οι υψηλόβαθμες– θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ή και ελαφρώς ανοδικά για τις βάσεις στα χαμηλότερα βαθμολογικά κλιμάκια.

• 2ο πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών): Οι επιδόσεις στα Μαθηματικά και στη Χημεία ήταν ίδιες με πέρυσι. Ενδεικτικά για τα ρετιρέ, στα Μαθηματικά αρίστευσε το 4,98% των υποψηφίων έναντι 4,39% πέρυσι και στη Χημεία το 23,1% έναντι 23,92% πέρυσι. Μεγάλη μείωση των αριστούχων υπάρχει στη Φυσική (16,6% έναντι 25,56%) και στην Εκθεση. Αναμένεται, λοιπόν, πτώση των βάσεων στις σχολές του πεδίου, καθώς μάλιστα η Φυσική αποτελεί μάθημα βαρύτητας για το πεδίο.

• 3ο πεδίο (υγείας και ζωής): Οι πιο χαμηλές επιδόσεις στη Φυσική συνδυάζονται με χαμηλότερες επιδόσεις στη Βιολογία (15,38% φέτος έναντι 19,48%) και στη Νεοελληνική Γλώσσα, και ενισχύουν την εκτίμηση για σημαντική πτώση των βάσεων, η οποία θα είναι μικρότερη στην Ιατρική Αθηνών και θα διευρύνεται στις σχολές των χαμηλότερων βαθμολογικών κλιμακίων.

• 4ο πεδίο (οικονομίας και πληροφορικής): Φέτος έχουμε ίδια ποσοστά άριστων επιδόσεων στα Μαθηματικά (0,58% έναντι 0,46% πέρυσι), αλλά πολύ καλύτερες στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (21,82% έναντι 11,6%). Ετσι, προβλέπεται αύξηση των βάσεων στις σχολές του πεδίου, μετά και την περυσινή σημαντική πτώση.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Απόστολος Λακασάς

http://www.kathimerini.gr/972560/article/epikairothta/ellada/ptwtikh-h-p…

Spread the love